Nieuws/Financieel
3299260
Financieel

VW veroordeelt pijnlijke uitspraak topman

Topman van Volkswagen Herbert Diess

Topman van Volkswagen Herbert Diess

WOLFSBURG (ANP/RTR) - De raad van commissarissen van Volkswagen neemt afstand van de eerdere opmerking van topman Herbert Diess van de Duitse automaker. Toen Diess eerder deze week het winstpotentieel van Volkswagen probeerde te omschrijven, gebruikte hij de slogan ,,Ebit macht frei", die wel heel veel weg heeft van de beladen nazi-leus Arbeit macht frei.

Topman van Volkswagen Herbert Diess

Topman van Volkswagen Herbert Diess

Diess maakte kort na de opmerking zijn excuses en legde uit dat hij op geen enkele manier een vergelijking wilde maken met de nazi-leus die tijdens de holocaust op de poorten van concentratiekamp Auschwitz stond. Ebit verwijst naar de winst van een bedrijf voor rente en belastingen. Diess zei te bedoelen dat bedrijfsonderdelen met hogere winstmarges normaal gesproken grotere vrijheden genieten binnen de groep.

Volkswagencommissarissen zeiden de opmerking van Diess ongepast te vinden en ook moeilijk uit te leggen. Ze namen dan ook met klem afstand van de woordkeuze van Diess. Verder wezen ze op de verontschuldigingen die Diess direct na de opmerking aanbood. Volgens kenners heeft Diess binnen Volkswagen de steun verloren. De toezichthoudende raad vond een dergelijke conclusie ,,ongepast".