Nieuws/Financieel
3299815
Financieel

Vooruitblik: Fed bepaalt beursweek

Rotterdam - Beleggers hebben komende woensdag zeven uur ’s avonds rood omcirkeld in hun agenda. Dan besluit de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, waarschijnlijk om de rente niet te verhogen. En tóch wordt het spannend, want de Fed gaat wel iets zeggen over hoeveel renteverhogingen we dit jaar en volgend jaar nog kunnen verwachten.

Tot nu toe gaat de Amerikaanse centrale bank uit van twee renteverhogingen in 2019, zegt Rabo-econoom Philip Marey. „Maar wij gaan ervan uit dat de economie volgend jaar al wegzakt in een recessie. De eerste tekenen daarvoor zijn al zichtbaar. En dan kan de Fed misschien toch niet zo vaak de rente verhogen als ze nu denkt te kunnen.”

Tegelijkertijd beïnvloedt de Fed de markten nog wel, door de enorme balans die ze heeft aan opgekochte obligaties. „Die balans zal worden afgebouwd, maar hoe gaat dat gebeuren?” is volgens Marey de belangrijkste vraag die beleggers zich woensdag zullen stellen. „Waarschijnlijk komt er geen officiële verklaring, maar zal er in de persconferentie over het rentebesluit wel over gesproken worden.”

Brexit

In Europa gaat het volgende week nog steeds over de Brexit. Premier May gaat in het lagerhuis proberen het uitstel van het Britse vertrek uit de EU zo kort mogelijk te laten duren, en ze moet überhaupt de andere Europese regeringsleiders ervan zien te overtuigen dat er een goede reden is voor dat uitstel. Lukt dat haar niet, dan komt het op 29 maart alsnog tot een harde Brexit.

Luister hier onze podcast over de Brexit:

Verder gaat Nederland woensdag naar de stembus om nieuwe Provinciale Staten te kiezen, en daarmee indirect een Eerste Kamer. De vraag lijkt niet te zijn óf premier Rutte op zoek moet naar nieuwe meerderheden voor zijn kabinet, maar vooral hoe moeilijk hij het daarbij zal krijgen.