Nieuws/Financieel

Column: Na matige zomer gloort mooier beursklimaat

Door Martine Hafkamp

Amerikaanse beurzen

Het bovenstaande geldt ook nog eens vooral voor beleggers uit het eurogebied die hun geld in Amerikaanse aandelen hebben belegd. De dollar is de afgelopen maanden immers flink in waarde gedaald, waardoor er voor beleggers uit het eurogebied onderaan de streep minder overblijft. Voor Amerikaanse beleggers in de juiste sectoren ziet het er allemaal veel gunstiger uit.

Het advies gaat echter verder, want beleggers wordt aangeraden in september hun geld weer op de beurs te investeren. Aansluitend op de in historisch perspectief bezien slechte septembermaand, blijkt uit de analen begin oktober gemiddeld genomen echter vaak evenmin al te best te verlopen. Maar, er is ook goed nieuws. Naarmate de oktobermaand vordert, wordt de blik namelijk vervolgens gericht op niet alleen het einde van het lopende beursjaar, maar toch vooral op het nieuwe jaar. Niet voor niets kennen we het fenomeen eindejaarsrally.

Kijken, kijken, wel kopen

Dat gezegd hebbende biedt de spanning rond Noord-Korea beleggers met een wat langere horizon in mijn ogen dan ook een mooie koopgelegenheid. Het is wellicht de eerste aantrekkelijke kans sinds de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten in november vorig jaar. Sindsdien hebben we immers geen serieuze daling op de beurzen gezien.

Op zich is er wat mij betreft geen reden voor paniek. Het zou toch zo moeten zijn dat Noord-Korea inziet dat als het aanvalt, er weinig meer van het regime zal overblijven. Wanneer al het geblaf straks allemaal met een sisser afloopt kunnen de beurzen snel herstellen en kan de wereldindex het jaar best uitgaan met een mooie plus. De economische cijfers zijn immers verder best prima. Sterker nog, ze zijn meer dan ‘best prima’. Alleen waren de beurzen volgens veel deskundigen wat aan de dure kant. Welnu, er wordt door de heren Trump en Kim-Jung An hard aan gewerkt om dat te veranderen.

Beleggers doen er daarom goed aan om de waan van de dag aan zich voorbij te laten gaan. Het is beter om in plaats daarvan vooral aandacht te hebben voor de fundamenten van de wereldwijde economie en de ondernemingen. Hoe zit het met de economische groei, de werkgelegenheid, de balansen en de vooruitzichten van de ondernemingen waarin je belegt. Hoe rommelig het beursjaar de afgelopen maanden ook is geweest, toch hebben we volgens mij nog een redelijke kans dat we dit jaar een mooi einde van het beursjaar zullen zien. Het gaat immers goed met de economie en het consumenten- en producentenvertrouwen. Natuurlijk hoef je niet alles in één keer te investeren. Het kan best verstandig zijn wat geld achter de hand te houden, want juist als de kanonnen bulderen moet je kopen.

Veilige havens echt veilig?

Mocht er toch met rakketten worden gegooid, dan zullen de internationale beurzen ongetwijfeld verder zakken. Op de lange termijn zal het allemaal echter geen invloed hebben op de economie of de beurskoersen. Het is dan overigens maar zeer de vraag of een belegging in een zogenaamde ‘veilige waarde’ dan wel uitkomst biedt. Want zeg nou zelf, wat moet je als belegger met goud of een staatsobligatie als Azië in brand staat? Noord-Korea is voor de economie in deze regio, en dus ook voor de wereld, van cruciaal belang. Zuid-Korea ligt om de hoek en betrokkenheid bij geweld is rampzalig. En, wat te denken van Japan of de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China? Het is allemaal, voorzichtig uitgedrukt, niet leuk als het wel escaleert…

Door Martine Hafkamp