Nieuws/Financieel
3312494
Financieel

Oprichter Planet Internet vervolgd voor oplichting

Internetondernemer Michiel Frackers

Internetondernemer Michiel Frackers

Amsterdam - Internetondernemer Michiel Frackers, oprichter van Planet Internet, wordt door het Openbaar Ministerie beschuldigd van oplichting. Hij moet volgende week voor de rechter verschijnen.

Internetondernemer Michiel Frackers

Internetondernemer Michiel Frackers

Volgens het OM heeft Frackers (50) zeven jaar geleden door het gebruik van een vervalst geschrift een lening van €850.000 door het ministerie van Economische Zaken (EZ) laten uitkeren aan zijn investeringsfonds Three Circles Ventures. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het witwassen van €375.000.

De bewuste achtergestelde lening van EZ werd ’technopartner-regeling’ genoemd en liep via Agentschap NL. De regeling was bedoeld voor startups die door de toenmalige crisis nergens anders financiering konden vinden. De lening van het ministerie zou pas afgelost hoeven worden zodra de startups geld gingen verdienen.

Beslag

Volgens EZ hield Frackers zich echter niet aan de afspraken in de regeling, waarna het ministerie het geld terugeiste. Vervolgens werd er in 2014 beslag gelegd bij het investeringsfonds van Frackers. Kort daarna deed het ministerie aangifte.

Naast Frackers daagt het OM ook de oprichter van techbedrijf Fieber, een van de ondernemingen die door Three Circles Ventures werd gefinancierd, voor de rechter.

Frackers stelde in 2014 bij de beslaglegging door EZ al dat hem geen blaam trof: „Ik heb absoluut aan alle voorwaarden en verplichtingen voldaan.” Hij wilde maandag niet reageren.