Nieuws/Financieel
3347235
Financieel

Kleine minnen op Wall Street

New York - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag licht lager. Beleggers op Wall Street bleven terughoudend door zorgen over de afzwakkende wereldeconomie.

De Dow-Jonesindex stond rond 18.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent lager op 25.456 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2793 punten en technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 7613 punten.

Deze week onderhandelen de Verenigde Staten en China verder over een handelsakkoord. China lijkt evenwel niet van plan op alle Amerikaanse eisen in te gaan. De Chinezen zouden extra zekerheden willen dat de handelsbarrières die door de Amerikaanse president Donald Trump zijn opgelegd ook weer worden opgeheven. Onder meer digitale handel is naar verluidt een twistpunt.

Robert Mueller

Daarnaast verwerkt Wall Street het nieuws dat tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2016 er geen sprake was van een heimelijke samenspanning tussen het campagneteam van Trump en Rusland. De president vindt dat hij ,,volledig is vrijgepleit'' nu de belangrijkste conclusies van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller naar buiten zijn gebracht.

Nike verloor 0,8 procent na een boete van 12,5 miljoen euro van de Europese Commissie voor het sportartikelenbedrijf. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

Apple

Ook Apple (min 1,2 procent) kon op aandacht rekenen. Het techbedrijf maakte op een speciaal evenement bekend zijn nieuwsapp uit te breiden met een tijdschriften- en krantenabonnement. Ook kwam het bedrijf met een eigen creditcard. Naar verwachting gaat Apple ook een eigen streamingdienst lanceren om onder meer de concurrentie aan te gaan met Netflix.

Chemiebedrijven als 3M, DowDupont en Chemours verloren tot 3 procent. Het Milieubeschermingsbureau van de staat New Jersey wil dat die bedrijven gaan betalen voor het opruimen van gelekte chemicaliën.

De euro was 1,1314 dollar waard, gelijk aan de prijs bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent in prijs tot 58,98 dollar. Brent werd 0,3 procent duurder op 67,28 dollar per vat.