Financieel/Geld
3349767
Geld

Prijs van eieren nog nooit zo hoog

Amsterdam (DFT) - De prijs van eieren is de afgelopen maanden sterk gestegen. De eierprijs was zelfs nog nooit zo hoog, meldt de Consumentenbond.

Volgens de bond stegen de prijzen van scharreleieren de afgelopen twee jaar met 26%. Vrije uitloopeieren werden 30% duurder. Dat blijkt uit onderzoek in de nieuwste Consumentengids, met dus duurdere paasdagen in het vooruitzicht.

De prijs van biologische eieren steeg vooral recent erg hard. Prijzenonderzoeker Ferry Ploeg wijst op de prijs van een doosje biologische eieren (10 stuks). Ploeg: „Die steeg vanaf januari bij Albert Heijn van €3,07 naar €3,67, waarop onder anderen Coop, Jan Linders en Poeiesz volgden.”

Ploeg merkt op dat supermarkten zich van concurrenten proberen te onderscheiden met eieren. Zo verkoopt Plus alleen nog vrije-uitloopeieren en biologische eieren. Ketens als Aldi, Vomar en Lidl proberen juist te scoren met zo laag mogelijke eierprijzen.

Bruine eieren

Supermarkten vragen voor bruine eieren wel 8 cent per ei meer dan voor witte. Dat betalen consumenten grif extra omdat ze – volkomen ten onrechte – denken dat bruine eieren gezonder zijn.

Kooi-eieren zijn niet meer te koop in Nederland maar zijn nog wel verwerkt in producten als koekjes en mayonaise. Overigens zeggen termen als mais-ei, viergranen-ei en omega 3-ei niets over de kwaliteit van leven van de kippen.