Nieuws/Financieel
3349768
Financieel

Cryptowereld rouwt om falen beursnotering

Cryptomunten dalen in waarde.

Cryptomunten dalen in waarde.

Amsterdam (DFT) - De beursgang van Bitmain, het grootste platform voor het mijnen ofwel maken van cryptomunten, is opnieuw afgeblazen. In reactie gingen munten dinsdag in waarde terug.

Cryptomunten dalen in waarde.

Cryptomunten dalen in waarde.

De aanvraag voor een beursnotering van het Chinese Bitmain in Hongkong - dat nu vooral Asics-chips en apparatuur voor het mijnen van munten met software verkoopt - dateert van 26 september 2018.

Drie jaar geleden boekte Bitmain Technologies een omzet van $2,8 miljard, zo meldde het destijds in zijn prospectus die bij de noteringsaanvraag wordt ingeleverd.

Tegelijkertijd is Bitmain een van de grote ’wales’, de houder van tienduizenden Bitcoins.

Mega-mijner

Vandaag is de termijn voor de beursnotering aan het verlopen, een slag voor investeerders die na de ingezakte waarde van Bitcoin - van bijna $20.000 naar $4000 - hopen op een doorbraak.

Volgens betrokken bankiers is het „hoogst onwaarschijnlijk” dat de notering nog door kan gaan.

Bitmain, opgericht in 2013, was de grootste delver van cryptomunten in China. In het land staan elf grote mining-centra met volgens een laatste bericht deze week 200.000 pc’s die vol continu munten maken.

Verlies

Bitmain draait de laatste kwartalen verlies, mede door de ingezakte markt van digitale munten. In december vorig jaar ontsloeg het concern de helft van zijn drieduizend medewerkers. In die periode zouden geschat 600.000 mijners van munten zijn gestopt.

Volgens Coindesk.com zouden de Chinezen van Bitmain over het derde kwartaal van 2018 $500 miljoen in het rood staan. In februari werd dat stellig ontkend, zonder aanvullende informatie te verstrekken.

Maar concurrenten als Canaan Creative, eveneens Chinees, werden recent nog op $1 miljard waarde geschat na een investeringsronde. Op Bitmain plakten analisten ooit een marktwaarde van $14 miljard.

Malaise breder

De prijzen voor Bitmains apparatuur hebben een dreun gekregen, de Antmine S9 kostte aanvankelijk $5000, en gaat nu voor $200 per stuk weg.

Net als de notering van Bitmain, is ook Canaan niet naar de beurs van Hongkong gegaan.

Bitcoin noteerde dinsdag 1,7% lager bij $3961 per stuk. Over een etmaal is Bitcoin met bijna 5% in waarde gedaald.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.