Nieuws/Financieel
3364114
Financieel

Nabestaanden crash klagen Boeing aan

CHICAGO - Nabestaanden van een van de slachtoffers van het onlangs in Ethiopië neergestorte vliegtuig hebben vliegtuigbouwer Boeing formeel aangeklaagd in de Verenigde Staten. Het gaat om de familie van Jackson Musoni uit Rwanda.

Ze houden Boeing verantwoordelijk voor de crash in maart, waarbij behalve Musoni ook alle overige 156 inzittenden om het leven kwamen. Het toestel van Ethiopian Airlines stortte kort na het opstijgen neer. In oktober vond een soortgelijk ongeluk plaats in Indonesië met een zelfde type toestel van Boeing, een 737 Max-8. Daarbij kwamen 189 mensen om.

In veel landen mogen toestellen van dat populaire, relatief zuinige type voorlopig uit voorzorg niet vliegen. Boeing is bezig met een software-update voor de 737 Max, die de veiligheid zou moeten garanderen. De crash kost Boeing miljarden dollars. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.

Update

Ten minste één van de ongelukken, die in Indonesië, had te maken met een nieuw systeem aan boord dat de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde. Een software-update moet ervoor zorgen dat dat minder snel weer tot problemen leidt. De familie van Musoni spreekt in de aanklacht van een ontwerpfout.

In veel landen mogen de populaire, relatief zuinige vliegtuigen van het type 737 MAX uit voorzorg niet vliegen tot maatregelen van Boeing onder de loep zijn genomen. De crash kost Boeing daardoor miljarden dollars. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.