Financieel/Partnercontent
Deze inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de hoofdredactie van De Telegraaf.
Get into the FUTURE
Gesponsord
TMG is founding partner en exclusieve mediapartner van SingularityU The Netherlands, omdat we het gedachtegoed van SingularityU NL omarmen. SingularityU NL is de autoriteit op het gebied van technologieën die onze maatschappij in rap tempo veranderen. Kunstmatige intelligentie, blockchain, nano- en gentechnologie, 3D-printing, neuroscience: technologieën die exponentieel groeien en sectoren als zorg, financiën, voedsel, wonen en energie in toenemende mate beïnvloeden. De Financiële Telegraaf brengt samen met SingularityU NL een crossmediaal concept: Get Into The FUTURE.

‘Innoveren moet, ook in de advocatuur’

v.l.n.r: Jeroen Ouwehand, Mark-Jan Arends, Bas Boris Visser

v.l.n.r: Jeroen Ouwehand, Mark-Jan Arends, Bas Boris Visser

Nee, de advocatuur is niet de eerste sector die je associeert met verregaande innovaties en digitalisering. Het beeld van de ietwat stoffige jurist die nog handmatig door stapels papieren ploegt, is wat dat betreft hardnekkig. Bij Clifford Chance zien ze het anders. “Om mee te kunnen komen met je klanten, moet je wel innoveren. Anders mis je de boot.”

v.l.n.r: Jeroen Ouwehand, Mark-Jan Arends, Bas Boris Visser

v.l.n.r: Jeroen Ouwehand, Mark-Jan Arends, Bas Boris Visser

Het gesprek met de top van de Amsterdamse vestiging van Clifford Chance verloopt via een conference call, dus controleren kunnen we het niet. Maar volgens Mark-Jan Arends, hoofd notariaat Amsterdam, kleedt vrijwel niemand zich nog als traditionele advocaat. In navolging van hun klanten lopen de dames en heren juristen er tegenwoordig iets vlotter bij. Arends, die in 2011 een jaar lang als corporate lawyer in Silicon Valley werkte, vertelt dat als je daar als advocaat een pak aan deed, ze vroegen of je een afspraak had met president Obama.

In Silicon Valley leerde Arends Singularity University kennen en kwam ook bij hem het grote enthousiasme om in Nederland betrokken te zijn. "Singularity University is daar echt een begrip als het gaat om innovatie." Arends is ervan overtuigd dat het in Nederland navolging zal gaan vinden. "Daar willen we bij betrokken zijn, het helpt ons om de taal van onze klanten te spreken, en daar gaat het om".

Daar is Bas Boris Visser, sinds begin 2015 benoemd tot Global Head Innovation and Business Change, het roerend mee eens. “Neem al die FinTech bedrijven die in rap tempo marktaandeel veroveren op de traditionele banken. Dankzij innovatieve technologieën werken zij op bepaalde gebieden efficiënter, goedkoper en klantgerichter. En veel van die traditionele banken zijn nu ook volop bezig met het inzetten van technologische oplossingen. Dan kun je als advocatenkantoor, dat alles van de business van de klanten wil en moet begrijpen om goed te adviseren, niet achterblijven.

Ook denken wij onze eigen dienstverlening aan onze klanten verder te kunnen verbeteren door te innoveren en ook daar speelt technologie een belangrijke rol. De tijd dat bijvoorbeeld tientallen jonge advocaten in een dataroom relevante informatie opspoorden, is zo voorbij. Als je dit straks nog voorstelt, terwijl er software beschikbaar is, verlies je klanten.” Dat is dan ook precies de reden waarom Clifford Chance besloot flink te investeren in Artificial Intelligence. Het kantoor is hiervoor een samenwerkingsverband aangegaan met softwareleverancier Kira Systems. Visser: “Hun software maakt het mogelijk om razendsnel duizenden pagina’s aan papierwerk te kunnen doorzoeken op bepaalde termen of passages, bijvoorbeeld binnen lijvige contracten. Wij trainen deze software nu verder en dat scheelt straks tijd, menskracht en dus kosten, terwijl het aantal doorzochte documenten juist toeneemt.”

Ook heeft het kantoor vorig jaar twee ‘algorhyth- misation experts’ aangenomen voor Clifford Chance Dr@ft. “De term algorhytmisation klopt eigenlijk niet helemaal. Het betreft advocaten die ook gespecialiseerd zijn in het coderen van software”, legt Visser uit. “Zij ontwikkelen met cliënten ingewikkelde templates voor standaarddocumentatie, die cliënten vervolgens in- house op een veilige manier kunnen gebruiken, zonder dat senior juristen steeds weer alles moeten invullen en controleren. Wij plaatsen deze templates in de cloud, cliënten nemen hiervoor licenties af voor gebruik. Zo vervullen we een toenemende behoefte van cliënten bij de modernisering van hun juridische afdelingen” De innovaties die Clifford Chance doorvoert, vinden niet alleen plaats op technologisch vlak, maar ook in mensen. Visser: “Graag trekken we jonge advocaten met een interesse die verder gaat dan puur het juridische. Mensen bijvoorbeeld die ook zelf actief zijn in een FinTech-start-up of softwarebedrijf en wier droom verder reikt dan partner worden en dan met pensioen gaan."

Jeroen Ouwehand, managing partner kantoor Amsterdam, kan zich de komst van de fax herinneren. “En dat vond ik destijds al heel wat”, grapt hij. “De nieuwe generatie advocaten steekt anders in elkaar. Jongeren onder de dertig jaar zijn opgegroeid met internet en smartphones. Maar belangrijker: ook met concepten als flexwerken en innovatief ondernemerschap. Zij snappen vaak beter wat onze klanten meemaken, dan de oudere garde. Dat geldt zeker voor veel technologiebedrijven, waar meestal vrij jonge mensen op hoge posities zitten. Wij zijn sinds 2013 ook als partner bij TEDxAmsterdam betrokken waarbij de jonge advocaten start-ups – finalisten van de TEDx award- competitie – helpen uitgroeien tot jonge bedrijven en wij als onderdeel van de jury geweldige ideeën mogen beoordelen. Onlangs zijn we tevens een partnership aangegaan met Startupbootcamp, de toonaangevende ''incubator'' voor startups. Met onze juridische kennis staan we hun onder meer bij op de gebieden Fintech & Cybersecurity.”

“Dicht op je klanten en eventuele veranderingen in de markt zitten; dat is de insteek”, verwoordt Ouwehand het huidige beleid. Want dat technologie nog verder gaat oprukken, is een gegeven. “Al draait de business natuurlijk ook nog gewoon om de meest innovatieve oplossingen in juridische zin. Je blijft dus advocaten van vlees en bloed nodig hebben. Alleen moeten deze voortaan zowel technische als legal skills kunnen combineren.”