Nieuws/Financieel
3367810
Financieel

Brits pond zakt op verlies Brexit-deal May

Het Britse pond zakt vrijdagmiddag nadat premier May voor de derde keer geen steun kreeg voor haar Brexit-deal in het eigen parlement.

May deed een verwoede laatste poging om tenminste het grootste deel van haar Brexit-akkoord binnen te slepen in het parlement.

Zoals verwacht kreeg ze volstrekt onvoldoende steun.

Het Britse pond noteerde vrijdagmiddag na forse uitschieters op- en neer en ging 0,3% omlaag bij €1,1577. Tegen de dollar volgde dezelfde neergang.

Het pond zakte onder een tweehonderd daags gemiddeld en koerst op een drieweeks laagtepunt tegen de dollar, de belangrijkste valutacombinatie.

Beleggers prijsden de afgang voor May in. De FTSE 100-index in Londen won 0,7% in de context van positieve Europese handel: de Eurostoxx steeg 0,7%.

Nieuwe EU-bijeenkomst Brexit

Maandag wil May, nadat ze 58 stemmen tekort kwam, nieuwe opties neerleggen.

Op 10 april houdt de EU een extra noodbijeenkomst, meldde Brussel in een snelle reactie. Een no-deal Brexit, het door iedereen gevreesde scenario zonder regeling, per 12 april komt nu dichterbij.

De cruciale stem van bondgenoot DUP ontbrak al, de Noord-Ieren kunnen haar plan niet steunen vanwege de verwachte problemen over het verkeer via de Ierse grens. Uit haar eigen achterban kwam eveneens onvoldoende steun.

Labour was intern verdeeld, partijleider Corbyn rekende op een groot verlies van premier May. De Scotsche SNP voerde grote druk op Labour-leden uit om tegen het voorstel van May te stemmen.

Luister hieronder naar de podcast van DFT met Martin Visser, onder meer over de Brexit.

Een deel van de Conservatieven hoopte een verdere economische neergang voor te zijn door in varianten op de voorstellen de band met de handelsunie overeind te houden.

Nu de Brexit-deal van May niet door het parlement komt, zullen de Britten mogelijk alsnog mee gaan doen aan de Europese verkiezingen.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.