Nieuws/Financieel
3374267
Financieel

Shell op vijf na winstgevende bedrijf

Riyad - Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco was in 2018 met afstand het meest winstgevende bedrijf ter wereld, maar het Brits-Nederlanse Shell staat op plek 6. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch berekend op basis van documenten van het niet-beursgenoteerde Aramco.

Shell kan dankzij een nettowinst van $23 miljard die zesde plek innemen, net voor concurrent ExxonMobil met $20,8 miljard.

Volgens Fitch kwam de operationele winst van Aramco vorig jaar uit op 224 miljard dollar.

Fitch hing ook een kredietbeoordeling aan Aramco, met de rating A+. Het is voor het eerst dat Aramco een rating krijgt.

Het staatsolieconcern is bezig schuldpapier op de internationale markt uit te geven voor het nemen van een meerderheidsbelang van 70 procent in het eveneens Saudische petrochemische bedrijf Sabic, ter waarde van ruim 69 miljard dollar.

Aramco werkt momenteel ook aan een beursgang waarbij het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië gewaardeerd moet worden op ongeveer 2000 miljard dollar. Deze stap naar de aandelenmarkt zou in 2021 plaats moeten vinden. Aramco is 's werelds grootste olieproducent.

Apple werd tweede, met $59,5 miljard. Samsung derde met $35,1 miljard en Google-moeder Alphabet $30,7 miljard. Zakenbank JPMorgan Chase staat vijfde dankzij $30,7 miljard.