Nieuws/Financieel
3378148
Financieel

Bankiers achter de tralies

Colin Bermingham kreeg vijf jaar celstraf.

Colin Bermingham kreeg vijf jaar celstraf.

Amsterdam - Twee bankiers van Barclays moeten jaren de gevangenis in omdat ze de belangrijke Euribor-rente hebben gemanipuleerd.

Colin Bermingham kreeg vijf jaar celstraf.

Colin Bermingham kreeg vijf jaar celstraf.

De Euribor-rente wordt vastgesteld in onderling overleg. De rente vormt de basis voor heel veel andere rentetarieven, zoals hyptheek- en spaarrentes. Carlo Palombo en Colin Bermingham moeten respectievelijk vier en vijf jaar brommen omdat ze bewust verkeerde cijfers doorstuurden. Daarmee beïnvloedden ze de rente voor eigen gewin, en dupeerden ze anderen.

„U werd gedreven door hebzucht”, aldus een rechtbank in Londen, „en u liet zich niet afremmen, omdat u dacht dat de fraude toch nooit zou worden ontdekt.” Volgens de aanklager hebben de twee bankiers ’welbewust het vertoruwen in het financiële systeem ondermijnd’.

Eerder al kregen andere bankiers forse straffen voor het manipuleren van de Euribor-rente. Bankiers van de Rabobank kwamen voor soortgelijke malversaties in de problemen, alleen ging het in hun geval om de Libor-rente.

Wat de rechter betreft moeten deze nieuwe celstraffen „een afschrikwekkend effect hebben” voor iedere bankier die denkt de Euribor nog te kunnen manipuleren. De twee bankiers die nu veroordeeld zijn, komen in principe vrij als ze de helft van hun straf erop hebben zitten.