Financieel/Geld
338106150
Geld

Hypotheekrentes stijgen nog, maar minder hard

Amsterdam - De hypotheekrentes zijn afgelopen week opnieuw omhoog gegaan, maar ze stijgen minder hard dan in de voorgaande weken. Vooral de drie grote banken hebben hun rentes flink verhoogd.

In de afgelopen vier weken kwam er bij Rabobank, ING en ABN Amro 0,3 procentpunt rente bij. Dat meldt de Van Bruggen Adviesgroep. Bij SNS was de stijging met 0,15% beperkt.

Bij andere geldverstrekkers bleef de stijging beperkt tot 0,1 procentpunt (Aegon) tot 0,25 (Nationale-Nederlanden).

Populaire periodes

Vooral de rentes voor de populaire periodes 10 en 20 jaar vast gingen omhoog. Gemiddeld genomen betaalt een huizenkoper nu voor 20 jaar vast weer meer dan wanneer hij of zij kiest voor variabel.

Er zijn verschillende redenen waarom de hypotheekrente de afgelopen weken is gestegen, en dat komt grotendeels door de coronacrisis. Zo is de economische onzekerheid toegenomen, en daarmee het risico dat de huiseigenaar niet kan betalen.

Toeloop

Ook is er de afgelopen weken een enorme (digitale) toename geweest van hypotheekaanvragen. Er zijn vooral veel consumenten die nu willen oversluiten, om zo langere tijd gebruik te kunnen maken van de huidige rentes.

Daarnaast kost het meer tijd om hypotheekaanvragen te verwerken: vooral bij ondernemers, zzp’ers en flexwerkers moeten de risico’s van de coronacrisis in kaart worden gebracht. Dat kost extra tijd. Door de rente te verhogen, zorgen geldverstrekkers voor wat minder aanwas.

Beperkt doorstijgen

Dat de stijging van de hypotheekrentes in een lager tempo gaat, maakt dat de adviseurs van Van Bruggen verwachten dat de stijgingen de komende tijd beperkt zullen blijven, en we het grootste deel achter de rug hebben.