Financieel/Geld
3392998
Geld

Starterswoningen razendsnel duurder

Met de dag duurder.

Met de dag duurder.

Utrecht - Het aantal hypotheekaanvragen voor woningen is in het eerste kwartaal van 2019 met 3,3% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Wel is er sprake van wat herstel ten opzichte van de maanden november en december, zo meldt hypotheekregistratienetwerk HDN.

Met de dag duurder.

Met de dag duurder.

Volgens HDN heeft de daling te maken met de steeds beperktere mogelijkheden voor starters om een woning te kopen. Woningen in de prijsklasse voor starters zijn het hardst in prijs gestegen.

Lastig

Bovendien zijn de regels voor leningen strenger geworden en is het in sommige regio’s lastig om überhaupt een geschikte woning te vinden. Vooral in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven) zijn de prijzen hard gestegen: met 7,7%, tegen 3,5 landelijk.

De verruiming van de NHG-norm bood een beetje tegenwicht. Woningen die worden gekocht met Nationale Hypotheek Garantie beschermen hypotheekverstrekkers tegen wanbetaling waardoor kopers met NHG makkelijker geld kunnen lenen.

Senioren in beweging

Daarnaast komen senioren (60+) wat meer in beweging op de woningenmarkt, zo stelt HDN vast. „Deze groep van doorstromers is namelijk gestegen in tegenstelling tot de totale markt voor doorstromers, die daalt.”

Senioren financieren gemiddeld 60% van de woningwaarde. Driekwart van hen kiest daarbij voor een aflossingsvrije hypotheek.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.