Financieel/Carrière
339714132
Carrière

Arbo Unie: ’Op tijd vakantie nemen voorkomt uitval’

Amsterdam - Het belang van vakantie wordt onderschat. Het belangrijk om vakantie te nemen en zelfs ruim van te voren te plannen en in te vullen, zo zegt Willem van Rhenen, chief health officer en bestuurder bij Arbo Unie en hoogleraar aan Nijenrode. „Juist in drukke tijden is het essentieel dat medewerkers de tijd krijgen om bij te komen en energie op te doen. Het zorgt voor fittere werknemers en voorkomt verzuim.”

Door de enorme schaarste op de arbeidsmarkt, ligt er veel druk op de werkvloer om het werk voor elkaar te krijgen. Vakanties worden daarom soms uitgesteld. Dit is volgens Arbo Unie geen goede ontwikkeling. Van Rhenen: „Het is belangrijk om op vakantie te gaan en te herstellen. Een vakantie zorgt ervoor dat we weer vol energie aan het werk kunnen gaan. En op termijn voorkomt het ziekteverzuim.”

Win-win situatie

Arbo Unie raadt werkgevers aan het plannen van vakanties te bespreken en werknemers aan te sporen een vakantie tijdig te plannen. „Het zorgt voor de stip aan de horizon voor werknemers. Iets om naar uit te kijken”, aldus Van Rhenen. Goede planning helpt bovendien om de bemensing van teams op peil te houden en goede overdrachten te kunnen doen. „Een win-win situatie.”