Nieuws/Financieel
3397486
Financieel

KPN-cfo Jan Kees de Jager wordt commissaris bij KLM

Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager

Amstelveen - Financieel topman Jan-Kees de Jager van KPN wordt commissaris bij luchtvaartmaatschappij KLM, net als Janine Vos, personeelsdirecteur van Rabobank. Dat bevestigt KLM aan De Telegraaf.

Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager

Ook topman Benjamin Smith van Air France KLM wordt commissaris bij de luchtvaartmaatschappij. Hier was KLM in de afgelopen jaren mordicus tegen vanwege de dubbele pet die de topman van het Franse moederconcern draagt. Uit zijn toekomstplan van 8 februari blijkt dat Smith alle macht in het concern naar zich toe wil trekken, waarmee het een tegengesteld belang heeft aan dat van KLM. Die vindt dat het grootste deel van de synergieën in de luchtvaartmaatschappij al zijn bereikt en het optuigen van een aparte groepsorganisatie niet passen in de huidige tijd, waarin razendsnel geschakeld moet worden.

Smith maakte de herbenoeming van Elbers de inzet om in de rvc te komen, hoewel dit in tegenspraak is met afspraken die in 2015 gemaakt zijn tussen de Nederlandse regering en Air France KLM. In februari moest de rvc van KLM haar verzet laten varen, omdat Elbers anders geen nieuwe termijn zou krijgen.

Goedkeuring benoemingen

Op 25 april moeten de benoemingen door de aandeelhouders worden goedgekeurd. Carlsberg-topman Cees ’t Hart schuift door naar voorzitterspositie, als opvolger van Hans Smits. De laatste werd de afgelopen week bij het grote publiek bekend als informateur namens Forum voor Democratie in de provincie Noord-Holland.

De komst van De Jager naar de rvc van KLM werd eind vorig jaar al door De Telegraaf gemeld. De Jager is als voormalig minister van Financiën bekend met de luchtvaartmaatschappij. De staat is aandeelhouder van KLM en is dat onlangs ook geworden in de moedermaatschappij Air France KLM.

Janine Vos wordt commissaris op voordracht van de ondernemingsraad. „Mevrouw Vos heeft veel ervaring met het zogeheten ’employee-centricity’, zegt voorzitter Jan Willem van Dijk van de or tegen De Telegraaf. „Dit betekent dat je bij alle besluiten nagaat wat deze voor de werknemers betekenen. Zij heeft dat ook geïntroduceerd bij de Rabobank.”

Meer van dit soort verhalen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!