Financieel/Ondernemen
339849806
Ondernemen

Langdurige coronacrisis brengt helft bedrijven in doodsnood

De horeca vreest het meest voor faillissementen.

De horeca vreest het meest voor faillissementen.

DEN HAAG - Als de coronacrisis langer dan een halfjaar aanhoudt, vreest bijna de helft van de Nederlandse bedrijven voor zijn eigen voortbestaan. Dat blijkt uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland en het Economisch Instituut voor de Bouw.

De horeca vreest het meest voor faillissementen.

De horeca vreest het meest voor faillissementen.

Ruim 15 procent van ondernemend Nederland verwacht dat het voor hun bedrijf einde oefening is als de coronacrisis langer dan twee maanden duurt – wat nu al bijna het geval is. Daarbovenop komt nog eens 31 procent die verwacht om te vallen als de crisis langer dan drie tot zes maanden duurt.

De uitslag van de enquête, die begin april al gehouden is, komt na voorspellingen van faillissementsexperts dat binnen nu en een jaar een slordige 150.000 bedrijven en zzp’ers omvallen. Ook hebben verschillende brancheorganisaties de noodklok al geluid, net als economen en werkgeversclubs.

Ontslagrondes

Voor ongeveer 75 procent van de ondernemers ligt een omzetverlies door corona in het tweede kwartaal voor de hand. Voor velen gaat het om een klap van meer dan 20 procent. Een ruime meerderheid ziet zich daardoor genoodzaakt om in het personeelsbestand te snijden. Bij een kwart van de ondervraagden daalt het aantal medewerkers in de periode naar verwachting met meer dan 20 procent.

Kleinere bedrijven met vijf tot twintig werknemers zijn het somberst over hun toekomst. Ruim een vijfde verwacht de crisis niet te overleven als die langer dan twee maanden aanhoudt. Grotere bedrijven vanaf vijftig medewerkers verwachten minder snel in gevaar te komen.

Horeca

Ondernemers in de horeca behoren duidelijk tot de meest pessimistische groep. Slechts 5 procent van hen verwacht langer dan een jaar op dezelfde voet door te gaan. Ruim twee derde denkt dat hun bedrijf de coronacrisis niet langer dan zes maanden kan doorstaan.

Bedrijven in de auto- en motorbranche, de bouw en in de cultuur-, sport- en recreatiesector bevinden zich naar eigen inschatting in een vergelijkbare situatie. In deze branches denkt minimaal 60 procent van de ondernemers het aantal banen te gaan reduceren. Bij de horeca geldt dat zelfs voor 85 procent van bedrijven.

Daarentegen vrezen relatief weinig ondernemers in de verhuur en handel van vastgoed voor hun voortbestaan. Verder blijkt dat bedrijven in de detailhandel het lastig vinden om een inschatting te maken hoelang hun bedrijf de coronacrisis kan volhouden. In de studie zijn bedrijven uit de financiële sector buiten beschouwing gelaten.

Het beeld is sinds april waarschijnlijk nog verder verslechterd, waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Zij zien in de ingrijpende impact van de coronacrisis de aanleiding voor een „goed tweede steunpakket.” Dat moet bedrijven helpen ook de 1,5 meterfase te overleven. Daarnaast moet het kabinet zich volgens de lobbyclubs buigen over „verstandige” investeringen in bijvoorbeeld woningen en verduurzaming, nu de coronacrisis langer lijkt aan te houden.