Nieuws/Financieel
3400077
Financieel

ExxonMobil moet klimaatresolutie ruimte geven

Irving - ExxonMobil mag bepaalde aandeelhoudersvoorstellen over milieu en transparantie niet blokkeren tijdens de volgende aandeelhoudersvergadering. De olie- en gasreus verzocht de Amerikaanse beurswaakhond SEC zich daarover uit te spreken, maar kreeg nul op het rekest.

De resoluties zouden het bedrijf verplichten een comité voor klimaatverandering op te zetten en donaties aan politici openbaar te maken. De SEC vindt dat ExxonMobil nog ,,geen wezenlijk beleid'' heeft ingevoerd op dat vlak, dus is het volgens de toezichthouder terecht dat aandeelhouders dergelijke voorstellen kunnen agenderen.

Eerder deze week mocht ExxonMobil van de SEC een ander aandeelhoudersvoorstel wél tegenhouden. Dat stempunt zou het concern verplichten zich aan het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te houden. Volgens de beurswaakhond zou het voorstel op 'micromanagen' neerkomen.

Acties om de olie- en gassector te dwingen hun CO2-uitstoot te verminderen, vinden steeds vaker op aandeelhoudersvergaderingen plaats. Zo diende de klimaatactivistische aandeelhoudersclub Follow This de afgelopen jaren telkens een resolutie in die Shell zou dwingen zich aan de Parijse klimaatafspraken te houden. Het voorstel sneuvelde telkens, maar Shell scherpte uiteindelijk wel zijn klimaatbeleid aan.