Nieuws/Financieel
341067619
Financieel

ECB: ondanks lockdown geen nieuwe steun

Amsterdam - Geen lagere rente en geen uitbreiding van het opkoopprogramma: De Europese Centrale Bank (ECB) vindt het even welletjes. Donderdagmiddag maakte de centrale bank bekend voorlopig niet met extra steun te komen, ondanks de nieuwe lockdowns.

Verslaggever Dorinde Meuzelaar en beursredacteur Bernard Vogelsang volgen de persconferentie van Lagarde en de reacties van de financiële markten. Lees hun tweets onderaan dit artikel.

Wel stelt de ECB dat ze klaar staat om extra in te grijpen, als dat nodig is voor de economie van de eurozone.

Analisten hadden vooraf ook niet verwacht dat de ECB weer in actie zou komen. In december kondigde ECB-president Christine Lagarde een uitbreiding van de coronasteun aan, van €500 miljard. In totaal koopt de ECB tot aan maart 2022 €1.850 miljard aan staatsobligaties op. Dat moet ervoor zorgen dat de rente voor overheden in de eurozone niet te hoog oploopt.

Positief over Brexit en industrie

Lagarde leek donderdag wat positiever gestemd. Niet alleen omdat eurolanden zijn gestart met vaccineren. Ze prees ook het Brexit-akkoord dat de EU met het Verenigd Koninkrijk sloot. Ook wijzen cijfers erop dat de industrie langzaam weer aantrekt.

Maar we zijn er nog lang niet, benadrukte de Francaise. De ECB verwacht dat de economische schade door de strengere lockdown-maatregelen terug te zien is in cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar en het eerste kwartaal van dit jaar. Mogelijk stevent de eurozone af op een dubbele dip. Bij de vorige vergadering in december gingen de ECB-economen nog uit van een economische groei in het eerste kwartaal van 0,6%, op kwartaalbasis. Maar die schatting lijkt nu wat optimistisch, schrijft ING in een reactie op de vergadering.

’ECB is flexibel’

Lagarde hamerde er in de toelichting op het rentebesluit keer op keer op dat de ECB vooral flexibel is. Het volledige steunbedrag van €1.850 mljard hoeft niet per se helemaal ingezet te worden. Maar als het nodig is, is de ECB bereid daar nog een miljardenschep bovenop te doen.

Anna Stupnytska, econoom bij Fidelity International, ziet nog geen reden voor de ECB om op korte termijn meer te stimuleren. „Hoewel de vooruitzichten op korte termijn zijn verslechterd, kijkt de markt daar duidelijk doorheen en focust op het herstel dat later dit jaar verwacht wordt.”

’Mogelijk meer steun in komende maanden’

Maar wanneer dat herstel precies komt, is onzeker, vooral omdat er nu nieuwe mutaties van het coronavirus opduiken en vaccinatieprogramma’s soms vertraging oplopen. Stupnytska: „Daarom zal de ECB het beleid ruim moeten houden. De kans is groot dat de ECB het volledige steunbedrag zal uitgeven, en misschien de komende maanden zelfs naar andere instrumenten grijpt.”