Nieuws/Financieel
3421667
Financieel

Miljoenenclaims tegen Boeing van aandeelhouders

Aandeelhouders van Boeing eisen in een schadeclaim geld van de vliegtuigbouwer na twee crashes met zijn 737 MAX-toestellen. Die zouden te snel op de markt zijn gebracht. Sindsdien is Boeing €30 miljard minder waard geworden.

Aandeelhouders hebben gezamenlijk Boeing voor de rechter gedaagd. Na de crashes worden alle toestellen van dit specifieke type aan de grond gehouden totdat een geteste oplossing is gevonden voor de problemen.

Per maand verliest de vliegtuigbouwer daardoor $1 miljard als deze situatie doorzet, zo werd dinsdag bekend.

Nieuwe orders voor Boeings zijn in de wacht gezet door trouwe afnemers. In de maand maart werd geen enkele 737 MAX verkocht.

Amerikaanse aandeelhouders verwijten het bedrijf uit Chicago het achterhouden van veiligheidsproblemen in de productiefase. Boeing zou in zijn concurrentieslag met vooral Airbus het toestel 737 MAX veel te snel hebben geproduceerd zonder de uitgebreide gebruikelijke controles.

„Het bedrijf heeft winstgevendheid verkozen boven de zekerheid van de vliegtuigen en eerlijkheid” die aandeelhouders zouden mogen verwachten van de Boeing-leiding, stellen hun advocaten. Boeing bleef na de rampvlucht in oktober vorig jaar in Indonesië tegen beter weten in volhouden dat zijn toestel „het veiligste toestel in het luchtruim” zou zijn. In maart stortte hetzelfde type met passagiers in Ethopië neer.

De crashes raakten de aandeelhouders in de portemonnee. Boeing leverde in het eerste kwartaal een derde minder toestellen. Er staan 4625 toestellen in bestelling, 387 stuks zijn geleverd. Het aandeel loopt terug, maar sinds januari staat het aandeel nog op 13% winst, en over een heel jaar 11%.