Nieuws/Financieel
3421919
Financieel

Damrak boekt kleine winst

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam boekte woensdag een kleine winst. Ook de andere Europese beurzen gingen licht vooruit. Beleggers waren vooral in afwachting van de EU-top in Brussel over de brexit en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 561,45 punten. De MidKap steeg ook 0,3 procent, tot 800,68 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs klommen tot 0,3 procent.

Londen won 0,1 procent. De EU-leiders komen woensdagavond in Brussel bijeen om te bepalen of ze de Britse premier Theresa May uitstel geven voor de brexit. Ze wil de deadline van 12 april opschuiven naar 30 juni. EU-president Donald Tusk roept de leiders op een langer uitstel te overwegen dan waar May zelf om vraagt.

KPN

Grootste stijger bij de hoofdfondsen was telecomconcern KPN met een winst van 1,3 procent. Unibail-Rodamco-Westfield (URW) won 1,1 procent. Het vastgoedconcern verkoopt het Parijse kantorenpand Tour Majunga voor 850 miljoen euro aan een consortium van institutionele partijen. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,5 procent.

Bij de middelgrote bedrijven klom Takeaway.com 0,6 procent. De maaltijdbestelsite zag in het eerste kwartaal de bestellingen op jaarbasis met 51 procent toenemen. Volgens analisten van RBC lag de ordergroei grotendeels in lijn met de verwachtingen. Bij de kleinere bedrijven klom Probiodrug 25,8 procent. Het biotechnologiebedrijf haalde met een private plaatsing in totaal 8,2 miljoen euro op.

Misleiding

In Londen steeg Tesco ruim 1 procent. Het grootste Britse supermarktconcern boekte in het afgelopen boekjaar meer winst dan verwacht. Indivior kelderde ruim 50 procent. De Amerikaanse justitie beschuldigde het Britse bedrijf van vermeende misleiding in het voorschrijven van zijn drugsverslavingsbehandeling en het risico op misbruik. Reckitt Benckiser, het voormalige moederbedrijf, zakte 3,4 procent.

De euro was 1,1269 dollar waard, tegen 1,1281 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 64,28 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 70,84 dollar per vat.