Nieuws/Financieel
3422233
Financieel

Acties bij Shell Pernis mogelijk uitgebreid

Rotterdam - De acties bij de Shell-raffinaderij in Pernis worden mogelijk vanaf zaterdag uitgebreid. Woensdag vindt technisch overleg plaats tussen de bonden en het olie- en gasconcern over veiligheidsmaatregelen tijdens de acties.

De raffinaderij in Pernis is met een capaciteit van 400.000 vaten per dag de grootste van Europa. Medewerkers legde maandag het werk neer, waardoor de productie volgens de bonden al met meer dan de helft werd verlaagd. Ook bij de raffinaderij in Moerdijk vinden actie plaats. Die verhinderen vooral geplande onderhoudswerkzaamheden.

Shell benadrukt dat het geen percentages over de impact naar buiten heeft gebracht. Wel hebben de werkonderbrekingen bij de locaties in Moerdijk en Pernis duidelijk impact op de productie van het bedrijf.

Nieuwe cao

De vakbonden en Shell kunnen het niet eens worden over een nieuwe cao. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 5 procent per jaar en vermindering van werkdruk. Shell bood dit jaar 2,5 procent meer salaris en 2 procent erbij in 2020. In beide jaren wil het olie- en gasbedrijf ook gemiddeld 1,5 procent extra loon geven, afhankelijk van de prestaties van de werknemer en in welke schaal die zit.

Shell liet eerder al weten stakers te gaan korten op hun loon. De olie- en gasreus benadrukt dat de bonden het recht hebben om actie te voeren. ,,Net als wij het recht hebben om loonmaatregelen te nemen.''