Nieuws/Financieel
342346911
Financieel

Ook klanten KPN en T-Mobile krijgen 5G-verbinding

In het hele land worden zendmasten klaargemaakt voor 5G.

In het hele land worden zendmasten klaargemaakt voor 5G.

Den Haag - Klanten van KPN en T-Mobile kunnen vanaf dinsdag gebruikmaken van supersnel 5G-internet. De twee telecomaanbieders zetten dan hun mobiele netwerken met 5G-technologie aan. KPN begint in de Randstad en Eindhoven en wil uiterlijk in 2021 landelijke dekking hebben. T-Mobile belooft dat iedereen met een geschikt toestel en het juiste abonnement eind dit jaar al een snelle mobiele internetverbinding heeft.

In het hele land worden zendmasten klaargemaakt voor 5G.

In het hele land worden zendmasten klaargemaakt voor 5G.

KPN-topman Joost Farwerck wijst in een toelichting op de vele nieuwe mogelijkheden van 5G, met name ook op zakelijk vlak. „Diensten waarmee je bijvoorbeeld drones zelfstandig inspecties kan laten doen op bedrijfsterreinen of waarmee hulpdiensten, zoals de ambulance, sneller op de bestemming kunnen komen. Daar zit de echte winst: want 4G verbond mensen en 5G verbindt de hele maatschappij. Dat is cruciaal, want zo blijft Nederland digitale koploper.”

Snellere internetverbinding op mobiel

Volgens KPN zullen klanten vanaf dinsdag merken dat hun mobiele internetverbinding een stuk sneller gaat als zij 5G gebruiken. Dat kan ook met bestaande mobieltjes. Maar om bijvoorbeeld te kunnen gamen met spellen die speciaal zijn ontworpen voor 5G is wel een nieuw toestel nodig.

KPN brengt klanten voorlopig geen extra kosten in rekening voor 5G. Het telecombedrijf verwacht dat de technologie vanaf 2022 nog sneller wordt als er nieuwe frequenties in gebruik worden genomen.

Zelfrijdende auto’s en kunstmatige intelligentie

Supersnel mobiel internet met 5G moet ook als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van auto’s en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. KPN is ook niet het eerste telecombedrijf dat dit supersnelle internet aanbiedt. Vodafone begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte Vodafone gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk, omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G.

Veiling

Dat KPN nu met 5G begint, is mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties. De drie grote telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben de frequenties deze week in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten. KPN betaalde 416 miljoen euro voor een aantal frequenties. De totale opbrengst van de Staat bedroeg meer dan 1,2 miljard euro.

Huawei

De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

KPN heeft eerder laten weten dat Huawei niet betrokken wordt bij de aanleg van het kernnetwerk van 5G. De Chinese techgigant levert wel antennes voor het netwerk.