Nieuws/Financieel
343100945
Financieel

Dure tegenvaller voor Fugro in arbitragezaak

LEIDSCHENDAM (AFN) - Fugro heeft een tegenvaller voor de kiezen gekregen in een arbitragezaak rond Tasik Toba Subsea. Volgens het betreffende arbitragetribunaal heeft die partij nog recht op een betaling van 26,8 miljoen dollar.

Fugro gaf in maart vorig jaar een zogeheten DP3-vaartuig voor ondersteuning aan duikers terug aan Tasik. Deze Southern Star was evenwel voor een langere tijd gehuurd. Tasik verzette zich daarom. Nu is door het tribunaal bepaald dat Fugro het vaartuig niet zomaar had mogen terugsturen naar Tasik.

De onderneming uit Leidschendam betreurt de uitspraak. Volgens een woordvoerster had het aan beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf het schip teruggestuurd omdat er technische problemen waren met het positioneringssysteem. Daardoor kon Fugro de veiligheid van zijn duikers niet meer garanderen. Voor hen is het heel belangrijk dat een schip goed stilligt in het water als ze duikwerkzaamheden verrichten. Er heeft overigens nooit een ongeluk plaatsgevonden.

Of het mogelijk is om de uitspraak aan te vechten, moet nog worden bekeken. "Het is onduidelijk of daar aanknopingspunten voor zijn", stelt de zegsvrouw. Fugro moet de 26,8 miljoen dollar snel aan Tasik overmaken. In de winst- en verliesrekening over 2019 zal dit bedrag nog als buitengewone last meegenomen worden. Fugro heeft ook nog een aantal tegenvorderingen lopen tegen Tasik. Daarover heeft het tribunaal nog geen uitspraak gedaan. Waarschijnlijk worden ze later dit jaar behandeld.