Nieuws/Financieel
3433767
Financieel

'Grote beleggers eisen klimaatstappen Shell'

Amsterdam - Zes van de tien grootste Nederlandse aandeelhouders van Shell eisen dat de Nederlands-Britse olie- en gasgigant meer doet voor het klimaat. In een gezamenlijke verklaring vragen ze Shell en de hele olie- en gassector emissies af te bouwen in lijn met de doelstellingen van klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC. Het gaat onder meer om aandeelhouders als NN, Aegon en Achmea.

Die doelstellingen komen volgens Follow This, een verbond van 'groene', activistische aandeelhouders van oliebedrijven, neer op een reductie van de emissies van minimaal 65 procent in 2050. Shell zou met het huidige beleid blijven steken om een reductie van 30 procent.

Follow This probeert al jaren Shell te bewegen richting een groener klimaatbeleid. Daarvoor diende het steevast resoluties in op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell. Dit jaar is die resolutie op voorhand door Follow This ingetrokken. ,,Dit is precies wat we in onze klimaatresoluties vragen”, zegt Mark van Baal namens de beleggersclub. Follow This heeft wel nog klimaatresoluties uitstaan bij Shell-branchegenoten BP, Chevron en Equinor.