Nieuws/Financieel
344221645
Financieel

Verlies Philips door kosten voor terugroepactie

Een operatiekamer bij Philips Healthcare.

Een operatiekamer bij Philips Healthcare.

AMSTERDAM (ANP) - Medisch technologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 34 miljoen euro geleden als gevolg van een terugroepactie bij slaap- en ademhalingsapparatuur. Het bedrijf kwam achter problemen met een bepaald onderdeel, waarvoor het 250 miljoen euro opzij zette. Zonder die reservering schreef Philips wel zwarte cijfers en was er een fors hogere winst.

Een operatiekamer bij Philips Healthcare.

Een operatiekamer bij Philips Healthcare.

Afgezien van die tegenvaller deed Philips goede zaken en de omzet steeg 9 procent op vergelijkbare basis, dus zonder de verkochte tak voor huishoudelijke apparatuur mee te tellen. De verkopen van Philips kwamen in de maanden januari tot en met maart uit op 3,8 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog een kleine 3,7 miljard euro.

"Voorziening pijnpunt in mooi kwartaal"

Dit vindt verslaggever Wouter van Bergen: „De omzetcijfers van Philips tonen een mooie groei in de meeste markten en de verbetering van de groeiraming voor het jaar zijn positief. De resultaten worden echter pijnlijk geraakt door de voorziening van maar liefst een kwart miljard die het moet nemen voor de terugroepactie voor zijn slaap- en beademingsproducten. Daardoor haalt het zelfs een nettoverlies in een kwartaal voor de activiteiten waarmee Philips doorgaat, dat anders een aardige winst had kunnen opleveren.” Volg Wouter van Bergen via Twitter @woutervanbergen

Met name de afdelingen Diagnosis & Treatment, die onder meer mri-scanners en echo-apparaten maakt, en Personal Health deden het goed. Bij Personal Health, dat tijdens de coronacrisis minder draaide, was het vorige kwartaal al herstel zichtbaar en dat zette nu door met een omzetgroei van 17 procent. Vooral de producten voor persoonlijke verzorging zoals scheerapparaten deden het daar goed.

Connected Care groeide het minst hard en zag de nieuwe orders met ruim een kwart dalen. Dat heeft te maken met de vraag naar beademingsapparatuur een jaar eerder bij de uitbraak van de coronapandemie.

Philips blijft benadrukken dat de vooruitzichten onzeker zijn door de nog altijd voortdurende coronapandemie. Het bedrijf ziet wel de vraag naar producten van zijn onderdelen Diagnosis & Treatment en Personal Health toenemen. De vergelijkbare omzetgroei voor heel 2021 ziet Philips nu op maximaal een procent of 6 uitkomen. Eerder ging het bedrijf nog uit van een groei van maximaal rond de 3 procent.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop