Nieuws/Financieel
3445524
Financieel

Trump: Dow had nog veel hoger moeten staan

Amsterdam - Sinds de inauguratie van Donald Trump is de Dow Jones-index met ruim een kwart gestegen, maar de Amerikaanse president is daar niet tevreden mee. De beurs had nog 5000 tot 10.000 punten hoger kunnen staan dan de 26.000 die hij nu noteert, vindt de Witte Huisbewoner.

Dat de koersstijging sinds januari 2017 nog zo beperkt is gebleven, wijt Trump aan de Fed. De Amerikaanse centrale bank voert in de ogen van de president een verkeerd rentebeleid.

De Fed heeft vorig jaar vier keer de rente verhoogd, maar heeft inmiddels aangegeven ’geduldig’ te zijn met de volgende verhoging. Niet vanwege Trumps kritiek, maar omdat de Amerikaanse economie toch niet zo goed herstelt als werd verwacht.

De Amerikaanse beurzen deden het goed in het eerste jaar na Trumps uitverkiezing, maar bewegen inmiddels al een tijdje zijwaarts. De Amerikaanse president probeert vaker via Twitter de markten te beïnvloeden. Berucht zijn zijn tweets om oliekartel OPEC te bewegen de productie op te voeren, zodat ook voor Amerikanen de olie goedkoop blijft.

Meer financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.