Nieuws/Financieel
344637261
Financieel

Coronasluiting duwt Hema diep in het rood

AMSTERDAM - Hema is afgelopen jaar hard getroffen door de coronacrisis. De winkelketen had vooral last van de sluiting van de winkels.

Hema behaalde een omzet van €1,06 miljard, een daling van 15,5% ten opzichte van 2019. Het nettoverlies kwam uit op €214,8 miljoen.

De winkelketen werd in februari overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en Jumbo-familie Van Eerd. Hema leidde gedurende de lockdown een verlies van zo’n €10 miljoen per week.

Een woordvoerder geeft aan dat de heropening van de winkels tot een significante verbetering heeft geleid: „We zijn blij dat we weer klanten kunnen ontvangen. We kijken er naar uit dat er nog meer versoepelingen aankomen. Dat betekent namelijk dat het coronavirus steeds meer onder controle is.”

Parcom en Jumbo-familie Van Eerd legden onlangs een bedrag van €400 miljoen op tafel om Hema te herfinancieren. Het bedrijf wordt vanaf 1 juni geleid door de nieuwe ceo Saskia Egas Reparaz. Zij komt over van drogisterijketen Etos, onderdeel van supermarktconcern Ahold Delhaize.

Hema gaat de komende maanden werken aan een nieuwe strategie, waarbij de winkel weer terug moet naar de kern. Dat betekent dat de keten zich vooral zal richten op Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk. Hema heeft in die landen in totaal 461 filialen.

Tot halverwege vorig jaar was Hema nog in van miljardair Marcel Boekhoorn. Later kwam de keten in handen van een groep schuldeisers.