Nieuws/Financieel
3449011
Financieel

Almere is koploper in economische groei

Amsterdam - De regio rond Almere kende vorig jaar de hoogste economische groei van Nederland. De economie van Oost-Groningen liet juist een flinke krimp zien.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse economie groeide in 2018 met 2,7%. De economie van Almere groeide met 4,6%. „Een toenemende bevolking en stabiele groei van leasebedrijven droegen hieraan bij”, aldus het CBS. De regio Oost-Groningen vertoonde een economische krimp van 3,6%.

De provincie Flevoland had de hardst groeiende economie (+3,4%), Groningen de minst sterke (-0,8%). De krimp van Groningen schrijft het CBS toe aan het dichtdraaien van de gaskraan.

Na Almere waren de regio’s Haarlemmermeer en Utrecht-West koplopers. „Haarlemmermeer en omstreken profiteerde in 2018 van de positieve ontwikkeling in de luchtvaart en de uitzendbureaus wat zorgde voor een economische groei van 3,8%”, constateert het CBS.

Van de vier grote steden groeide Amsterdam met 3,3% het hardst. De economie van Rotterdam en Utrecht groeiden met 2,8%, Den Haag is met 2,7% hekkensluiter. „Utrecht kende een bovengemiddelde groei van de handel, maar net als in Amsterdam kromp ook hier de financiële dienstverlening”, meldt het CBS.