Nieuws/Financieel
3456389
Financieel

EUV-machines trekken de kar voor ASML

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral met de leveringen van zogenoemde EUV-machines presteerde het bedrijf volgens topman Peter Wennink iets beter dan voorzien.

Analisten hielden in doorsnee rekening met een omzet van 2,1 miljard euro, hetgeen een daling met 8 procent op jaarbasis zou betekenen. De winst van ASML kwam uit op 355 miljoen euro. Dat was minder dan de 540 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018, maar meer dan verwacht. Volgens Wennink bleken met name zogenoemde DUV-machines winstgevender dan voorzien. De brutomarge kwam uit op 41,6 procent.

ASML houdt vast aan zijn doelstelling voor dit jaar, waarbij wordt gerekend op een groeiversnelling. De omzet in het tweede kwartaal komt naar verwachting uit op 2,5 miljard euro tot 2,6 miljard euro. Qua winstmarge rekent ASML in het lopende kwartaal op 41 procent tot 42 procent. Verder rekent ASML er op dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op 485 miljoen euro uitkomen. Aan marketing en algemene bedrijfskosten is ASML naar verwachting 125 miljoen euro kwijt.

"Vraag naar machines geheugenchip wat hoger risico"

Dit vindt DFT-verslaggever Wouter van Bergen:

„ASML houdt vast aan de eerdere ramingen die het heeft afgegeven. Cfo Roger Dassen vertelde in een toelichting dat dit jaar vooral in de vraag naar machines voor geheugenchips ‘een wat hoger risico’ zit, vanwege onzekerheid in de markt. ASML verwacht dat dit segment, dat 40% van de omzet van ASML levert, met een vijfde zal krimpen. Op basis van gesprekken met klanten concludeert het bedrijf dat het een goed jaar zal worden van logic-chips, die goed zijn voor de overige 60% van de omzet.”

Volg Wouter van Bergen via Twitter: @woutervanbergen

De chipmachinemaker stond recent in de aandacht door berichten over spionage door China. Die werden door ASML krachtig tegengesproken. Wennink stoorde zich aan politici die direct van staatsspionage spraken.

ASML verklaarde wel te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Maar van een nationale samenzwering zou geen sprake zijn. ASML benadrukte ook al dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.