Financieel/Ondernemen

Stoeipoezen in mantelpakje

Vrouwen en ondernemerschap. Ik word er wéér wat lacherig van. De dames, met al hun ambities, willen immers graag serieus genomen worden, met name door Het Sterke Geslacht. Maar… écht hun best, doen ze er niet voor. Vrouwelijke ondernemers blijken – als je hun gedrag goed analyseert - uiteindelijk niet veel meer dan kittige stoeipoezen in een mantelpakje. En, vergeet niet de zorgvuldig gelakte teennageltjes.

Want… oh…oh…oh… Deze week is de tweede editie van de ZakenMAM Agenda 2018 uitgekomen. Jawel! Na het enorme succes van vorig jaar, blijkt er zo veel potentie dat de agenda voor vrouwelijke ondernemers, die óók moeder zijn, een vervolg kreeg. Een groot aantal van de 500.000 vrouwelijke ondernemers in Nederland heeft namelijk kinderen.

Focuspagina

Initiatiefneemster Marieke Anthonisse constateerde dat er behoefte was aan een agenda die de werk- en privébeslommeringen van vrouwen overzichtelijk combineert. Zo helpt de ZakenMAM Agenda moederende onderneemsters, vooral zzp’ers, overzicht te houden in hun drukke leven. Er zit een cadeauplanner in. (Oh My God!). Er is volop ruimte voor notities. Bovendien is er plek ingeruimd voor een focuspagina.

Wat grappig – denk ik dan. Ik, als man, heb ook een druk leven. Ook ik ben wel eens op zoek naar het optimum tussen werk en privé. Ik los het echter praktisch op. Mijn zakelijke afspraken krijgen in mijn Outlook-agenda een blauw kleurtje. En privé is geel. En, ik heb daardoor mijn leven op orde. Klaar.

Feminine betutteling

Overigens ken ik Marieke niet. Toch heb ik stiekem bewondering voor haar initiatief dat voor mij tegelijkertijd wel het symbool is geworden van de ultieme feminine betutteling in ons land. Ze is waarschijnlijk een hele slimme ondernemende dame, die precies weet hoe ze haar vrouwelijke soortgenoten in de maling kan nemen met deze commerciële flauwekul. Ze weet de labiele verveelde huisvrouwen van Nederland andermaal een nóg sterker minderwaardigheidscomplex aan te praten. De broze weerbaarheid onder haar goedgelovige doelgroep brokkelt verder af.

Slachtofferrol

Het lijkt me allemaal niet zo handig in tijden waarin seksisme en discriminatie op de werkvloer hot topics zijn. Gek hè, dat vrouwen feitelijk nog steeds minder verdienen dan mannen? Zijn het bovendien juist vaak niet dit soort vrouwtjes die verongelijkt klagen dat ze in de mannenmaatschappij zo ondergewaardeerd worden? Tja. Het blijft lastig om discussies te voeren met dames die structureel in de slachtofferrol zitten.

Is het daarom nu niet de hoogste tijd geworden dat Sterke Vrouwen stoppen met knallend boos zijn op al die zogenaamd seksistische mannen, maar dat ze juist hun eigen soortgenoten eens een ongelooflijke schop onder de kont geven. Zo van: en nu doe je normaal!

Event

Overigens zal die Marieke er lekker aan verdienen. Daar twijfel ik niet aan. Op 18 november organiseert ze bovendien in Sint Michielgestel het Grote ZakenMAM Event. Tjonge. Als mij een kittig mantelpakje had gepast, dan had ik me nu al verheugd op de workshop Feng Shui! Wel jammer dat dit jaar hunk Chris Zegers niet komt voor een lekkere keynote.

Begrijp me overigens niet verkeerd, beste lezers. En, lezeressen. Ik ben een overtuigde liberaal. (Nee, dat is iets anders dan de Libelle). De dames krijgen van mij alle vrijheid om te doen wat ze willen doen. Ze gaan maar lekker hun gang met hun agendadingetje. Echt prima!

Maar deze dames moeten wél één ding heel goed begrijpen: wij, mannen willen vanuit ons hart dolgraag zakendoen met ondernemende, inspirerende, kritische, prikkelende, inhoudelijke en charmante vrouwen, maar… we haken echt af als ze op een gegeven moment tegenover ons zitten en dat ze dán hun knusse ZakenMAM Agenda openslaan.

Dan wéét je gewoon dat je niet met een onderneemster aan tafel zit.

P.S. - Voor de liefhebbers: de editie 2018 is in de kleur roze!