Nieuws/Financieel
3463238
Financieel

Duitse industrie blijft stevig krimpen

Londen - De bedrijvigheid in de Duitse industrie gaat ook deze maand stevig omlaag, na de ook al forse neergang een maand eerder. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van een voorlopig cijfer. Ook in Frankrijk is sprake van krimp.

De inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie ging in april naar een stand van 44,5 tegen een stand van 44,1 een maand eerder. Een niveau van boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Kenners hielden rekening met een stand van 45.

De groei van de Duitse dienstensector was iets beter dan waar rekening meer werd gehouden. De samengestelde index in Duitsland kwam uit op een stand van 52,1. Dat was meer dan de 51,7 die werd voorzien.

Frankrijk

In Frankrijk was in de industrie ook sprake van een daling. De index kwam uit op een stand van 49,6 van 49,7 een maand eerder. Kenners rekende op een stand van 50. De Franse dienstensector kwam uit op een stand van 50,5 van 49,1 in maart. De samengestelde Franse inkoopmanagersindex noteerde een stand van 50. Economen rekenden in doorsnee op een lichte neergang.

De Duitse en Franse krimp van de industrie werkte logischerwijs door op de Europese cijfers. Het Markit-industriecijfer voor de eurozone van 47,8 was evenwel minder dan de stand van 48 die alom werd verwacht. De Europese dienstensector vertoonde wel groei. De stand van 52,5 was minder dan de doorsnee verwachting van economen. De samengestelde index voor de eurozone kwam uit op een stand van 51,3. Hier werd door economen gerekend op 51,8.