Nieuws/Financieel
347252
Financieel

Noors staatsfonds nu $1000 miljard waard

Noorse olieplatforms

Noorse olieplatforms

D Het Noorse staatsinvesteringsfonds, het grootste ter wereld, heeft voor het eerst de waarde van zijn bezittingen zien stijgen tot meer dan $1000 miljard. Dat is $190.000 per Noor, omgerekend €159.000.

Noorse olieplatforms

Noorse olieplatforms

Het fonds profiteerde van de stijgende beurskoersen en de duurdere euro, waardoor de bezittingen in waarde toenemen. Het staatsfonds wordt beheerd door de Noorse centrale bank om de inkomsten uit de olie- en gasindustrie van het land voor toekomstige generaties te bewaren. Noorwegen is de grootste olieproducent van West-Europa. De omvang van het fonds is nu ongeveer 2,5 keer de gehele Noorse economie.

Het staatsfonds van Noorwegen heeft aandelen van veel grote internationale bedrijven zoals Shell, Apple en Nestlé. Ook bezit het veel staatsleningen. De recordwaarde van het fonds komt een dag na de winst van de Noorse premier Erna Solberg in de parlementsverkiezingen.

Het Noorse model staat tegenover het Nederlandse model, waarbij de olie- en gasinkomsten steeds zijn gebruikt om de overheidsuitgaven te dekken. Het uitgeven van aardgasbaten voor consumptieve of politieke doelen kreeg de naam ’The Dutch Disease’, de Nederlandse ziekte.