Nieuws/Financieel

AEX zet zegereeks voort

Nationale-Nederlanden luidde de gong bij Euronext na het starten van hun nieuwe najaarscampagne.

Nationale-Nederlanden luidde de gong bij Euronext na het starten van hun nieuwe najaarscampagne.

Euronext

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is woensdag voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Na een aanvankelijke rustige sessie kreeg de AEX in de namiddag de wind in de zeilen. Ahold en Royal Dutch Shell blonken uit.

Nationale-Nederlanden luidde de gong bij Euronext na het starten van hun nieuwe najaarscampagne.

Nationale-Nederlanden luidde de gong bij Euronext na het starten van hun nieuwe najaarscampagne.

Euronext

De AEX-index sloot 0,4% hoger op 528,69 punten. De Midkap eindigde 0,2% lager op 813,87 punten.

Marktanalist Ron van der Does (IG) is voorzichtig in aanloop naar de Duitse verkiezingen van volgende week zondag. „Ondanks dat de herverkiezing van bondskanselier Merkel zeker lijkt, moet je altijd rekening houden met een negatieve verrassing.” De beursman verwacht echter geen verrassingen van de bestuursvergadering van de Federal Reserve medio volgende week. „Ik denk dat de Fed in december nog een keer met een renteverhoging komt. De Amerikaanse economie is sterk genoeg om een rentestijging te dragen. De schade van de orkanen verandert daar niets aan.”

De koersenborden in Londen (-0,2%) kleurden rood, terwijl Parijs (+0,2%) en Frankfurt (+0,2%) licht hoger noteerden. Wall Street opende vanmiddag met bescheiden verliezen na de recordstanden van dinsdagavond. In Tokio eindigde de Nikkei vanochtend 0,5% in de plus. In Taiwan en Hongkong stonden de toeleveranciers van Apple onder druk na de presentatie van de nieuwe iPhones van het Amerikaanse technologiebedrijf.

De AEX werd aangevoerd door Ahold Delhaize met een winst van 1,7%. Het supermarktconcern heeft €750 miljoen opgehaald met een nieuwe obligatie met een looptijd van zeven jaar. De lening heeft een jaarlijkse coupon van 0,875% en werden geplaatst bij een brede groep institutionele beleggers in Europa.

Biotechnologiebedrijf Galapagos volgde met een plus van 1,6%. De financiële waarden ABN Amro (+1,1%) en ING (+0,8%) waren eveneens in trek. Zwaargewicht Royal Dutch Shell kreeg er 0,9% bij.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco (-0,9%) was de hekkensluiter bij de hoofdfondsen. Kabelaar Altice liet 0,4% liggen.

In de Midkap won ASR won 0,6%. De verzekeraar liet weten de Nederlandse activiteiten van zijn Italiaanse branchegenoot Generali over te nemen. De overname kost ASR in totaal zo'n €200 miljoen. Een „aantrekkelijke prijs”, schrijft KBC Securities in een commentaar. Analist Matthias De Wit denkt dat de verzekeraar de financiële voordelen van de deal aan de conservatieve kant inschat.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam (-2,2%) was de grootste verliezer onder de Midkappers. Kunstmestbedrijf OCI leverde met een daling van 1,8% weer wat in van zijn koerswinst van vorige week, toen beleggers juichend reageerden op de halfjaarresultaten.

Op de lokale markt werd investeerder Kardan 8,5% meer waard. Tahal Consulting Engineers, een dochterbedrijf van Kardan, heeft in India twee opdrachten voor waterinfraprojecten binnengesleept. De orders in de stad Nirsa hebben een gezamenlijke waarde van circa €64 miljoen.