Nieuws/Financieel
3480814
Financieel

'Tesla heeft volgend jaar zelfrijdende taxi's'

Palo Alto - Tesla begint al volgend jaar met de uitrol van een taxidienst met zelfrijdende auto's in enkele staten in de Verenigde Staten. Dat zou veel eerder zijn dan concurrenten en tegen het zere been van de auto-industrie.

Dat beloofde Tesla-topman Elon Musk tijdens een beleggersdag. Musk staat bekend om zijn ambitieuze deadlines die lang niet altijd worden gehaald.

De fabrikant van elektrische auto's onthulde voor dat doel een nieuwe microchip waarmee een auto zonder een bestuurder kan rijden.

De investeringen in zelfrijdende auto's zijn momenteel volgens de topman ,,zowat de belangrijkste kostenpost voor Tesla''. Musk beweert dat zijn bedrijf momenteel de enige autobouwer is met technologie waarmee auto's volledig autonoom kunnen rijden.

Meerdere autobouwers en technologiebedrijven zoals Google-zusterbedrijf Waymo, Mercedes-moederbedrijf Daimler en taxidienstaanbieder Uber, werken ook aan zelfrijdende auto's. Kenners zeggen dat het nog jaren kan duren voordat voertuigen zonder enige menselijke tussenkomst veilig op wegen kunnen rijden.

Veiligheidswaarschuwing

Autobouwers waarschuwen elkaar daarom ook voor een te snelle introductie van zelfrijdende auto’s. Eventuele problemen of ongelukken kunnen het draagvlak onder autonoom rijden wegslaan. „Dan draaien we een technologie de nek om die misschien wel de meeste verkeersdoden kan voorkomen in de hele geschiedenis van de auto”, zei Volvo-topman Hakan Samuelsson exact een maand geleden zonder Tesla te noemen.

De Zweedse autobouwer heeft afgelopen periode veelvuldig getest met zelfstandig rijden en concludeerde dat de elektrische autonome wagens nog niet veilig genoeg zijn. Ook andere autobouwers zijn volop bezig met de technologie, maar terughoudend in de introductie vanwege de veiligheid.