Nieuws/Financieel
3492163
Financieel

Speklapjes fors in prijs omhoog

Varken peperduur door pest

Amsterdam - Het plakje boterhamworst, ontbijtspek in de supermarkt of de babi pangang bij de Chinees gaat fors in prijs stijgen. Door de Afrikaanse varkenspest in China is er veel minder varkensvlees en is het vlees peperduur.

De vleesverwerkende industrie stelt dat iedereen de gevolgen van de varkenspest in China gaat merken en dat schaarste zelfs kan leiden tot lege supermarktschappen, aldus Richard van der Kruijk, secretaris van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) en woordvoerder van Clitravi, de Europese belangenorganisatie van de vleesverwerkende industrie.

De vleesverwerkende industrie heeft de inkoopprijs van een geslacht varken de afgelopen vier weken met ruim 20 procent zien stijgen tot 1,79 euro per kilo, volgens leverancier Vion. „We hebben ook niet de indruk dat de prijs snel zal dalen, omdat varkenspest erg hardnekkig is”, zegt Nancy Aschman van Vion, de grootste leverancier aan de vleeswarenindustrie.

„Consumenten zullen dit dus zeker gaan merken. Bij het afsluiten van nieuwe contracten met de supermarkten zal de prijs omhoog moeten. We zien dan overigens wel vaak dat consumenten voor alternatieven kiezen als kippenvlees.”

Lees meer in De Telegraaf van donderdag of online: Prijsexplosie varkensvlees