Nieuws/Financieel
3493595
Financieel

Olieprijs voor het eerst in halfjaar boven $75

Amsterdam - De olieprijs staat voor het eerst sinds oktober weer boven de $75. De prijs van een vat Brent loopt voor de vijfde week op rij op nu de Verenigde Staten weer dreigen met oliesancties voor Iran

Alles wijst erop dat Washington op 2 mei nieuwe sancties tegen de Iraniërs instelt, waardoor dat land het zwarte goud niet meer aan het buitenland mag verkopen.

Als Teheran volgende week inderdaad geen olie meer mag exporteren, scheelt dat 1 miljoen vaten per dag. „En Saoedi-Arabië gaat die productie niet zomaar vervangen”, zegt een analist tegen persbureau Bloomberg.

Ook de Saoedi’s zelf hebben al laten weten dat ze waarschijnlijk niet aan een Amerikaans verzoek zullen voldoen om de productie op te voeren.

Eind juni komen de OPEC-leden met niet-leden als Rusland bijeen in Wenen. Mogelijk komt daar verlenging van de productiebeperking op de agenda. Als er geen front wordt gevormd, zullen individuele producenten vol op het orgel gaan en meer produceren wat de prijs laat dalen.

Vervuilde olie

Sinds begin dit jaar is de olieprijs al met 40% opgelopen. Tegen het middaguur kostte een vat olie $75,31.

De markt zit bovendien in zijn maag met een partij Russische olie die, vrij uitzonderlijk, besmet is met chemicaliën. Die worden gebruikt om winning te versnellen, maar moeten bij het eindtransport wel afgescheiden worden.

De hoeveelheid van dit type chemicaliën in de olie tast de raffinage-apparatuur aan. Daarom hebben kopers die Russische stroom geweigerd.

Forse Amerikaanse productie

De oliestromen via de Baltische haven van Ust Luga en de Druzhba-pijpleiding voor transport richting Wit-Rusland, Polen, Duitsland, Hongarije en de Tsjechië zijn sinds 19 april geblokkeerd. Van een totale Russiche blokkade zou geen sprake zijn.

Het Russische ministerie van Energie bevestigde dat er kwaliteitsproblemen voor deze leveringen waren. Het pijpleidingenbedrijf Transneft zou het kwaliteitsverval al aanpakken, aldus Moskou.

Vanuit de haven van Ust Luga zijn tenminste vijf tankschepen met vervuilde olie van handelaren Rosneft, Surgut en Kazachstaanse producenten verstuurd en verkocht aan handelaren en producenten zoals Equinor, Vitol, Trafigura, Glencore en Total. Zij hebben Transneft aansprakelijk gesteld.

Prijzen stijgen ondanks een fors aanbod. Energieagentschap EIA meldde woensdag dat de Amerikaanse voorraad aanzienlijk meer is gestegen dan de markt verwachtte. Ze zijn net zo groot als eind 2017.

Meer van zulk financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.