Nieuws/Financieel
3494189
Financieel

Winstwaarschuwing en banenverlies bij 3M

St. Paul - Industrieel concern 3M verlaagt opnieuw zijn winstverwachting voor 2019, vooral vanwege meer uitdagende marktomstandigheden. Daarnaast worden 2000 banen geschrapt om kosten te besparen, zo maakte de producent van onder meer zelfklevende memobriefjes (Post-It) en plakband (Scotch) bekend.

In januari kwam het bedrijf ook al met een winstalarm. Daarnaast schroefde 3M zijn verwachting voor de autonome omzetgroei voor 2019 naar beneden. In het eerste kwartaal ging de omzet met 5 procent omlaag tot 7,9 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder. Naast een daling van de autonome omzet kampte 3M met negatieve wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg tot 891 miljoen dollar van 602 miljoen dollar vorig jaar, geholpen door kostenbesparingen.

De Amerikaanse onderneming kondigde tevens een reorganisatie aan waarbij het aantal divisies wordt verkleind van vijf naar vier. Het banenverlies vindt wereldwijd plaats bij alle activiteiten van 3M, dat ongeveer 93.000 werknemers telt.

Topman Mike Roman sprak van een teleurstellende start van het jaar, met afzwakkende omstandigheden in belangrijke eindmarkten.