Nieuws/Financieel
349541945
Financieel

Jaardoel Commerzbank verder uit zicht

Frankfurt - Commerzbank waarschuwt dat het moeilijker wordt zijn winst dit jaar te verhogen, een belangrijke doelstelling voor het financiële concern. De Duitse bank, die na het klappen van fusiegesprekken met Deutsche Bank er weer alleen voor staat, had het voorbije kwartaal te maken met lagere baten. De vooruitzichten van aanhoudend lagere rentes maken het de bank bovendien moeilijker de resultaten op te voeren.

De omzet daalde in het tweede kwartaal met 2 procent tot 2,1 miljard euro. De bank ziet de opbrengsten daarmee al vier kwartalen op rij slinken. Vooral de tak voor zakelijke klanten, de belangrijkste pijler van het bedrijf, had het daarbij zwaar te verduren. Daarmee werd de aanwas van particuliere klanten teniet gedaan, aldus Commerzbank.

De nettowinst kwam uit op 271 miljoen euro. Dat betekende een lichte daling ten opzichte van een jaar eerder, maar meer dan waar kenners in doorsnee op hadden gerekend. Het tegenovergestelde gold voor het bedrijfsresultaat dat lager uitpakte dan voorzien, mede door een hogere voorziening die Commerzbank nam voor slechte leningen.

Martin Zielke

Topman Martin Zielke van Commerzbank wees in een toelichting op de uitdagingen in de sector. Dat zal verdere investeringen van de bank vergen. "Dat is precies wat we testen en evalueren in het huidige strategieproces", aldus de topman. In het najaar wil de bank, dat in de Duitse staat zijn een grootaandeelhouder weet, zijn nieuwe strategie uit de doeken doen.

Voor Commerzbank, dat eerder werd gelinkt aan een overname door ING, zijn groeimogelijkheden beperkt. De bank kampt naast forse concurrentie met lage rentes. Renteverhogingen lijken ook verder weg dan ooit. De aanhoudende rentedruk zet resultaten van meer banken en financiële instellingen onder druk.