Nieuws/Financieel
3498449
Financieel

Personeel Shell krijgt meer loon

Den Haag - Shell heeft met de vakbonden FNV en CNV een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Het resultaat kwam tot stand na 18 dagen van vakbondsacties bij Shell-vestigingen in Pernis en Moerdijk. Die acties zijn nu opgeschort.

De cao heeft een looptijd van drie jaar. Werknemers van het olie- en gasconcern krijgen er met dit resultaat 3% loon bij vanaf 1 maart 2019, 2% op 1 maart 2020 en 2,5% op 1 maart 2021. Verder komt er een verdienste van 1,5% per jaar voor de looptijd van de cao, afhankelijk van schaal en werkprestaties. Ook zijn er onder meer afspraken gemaakt over adv-dagen.

De cao geldt voor ruim 2100 medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk.

Positief advies

FNV en CNV gaan de overeengekomen cao met een positief advies aan hun leden voorleggen. Als zij ermee instemmen, dan komt er definitief een einde aan de vakbondsacties.

Bestuurder Egbert Schellenberg van FNV noemt het akkoord „verre van goudomrand.” Het woord is nu aan de medewerkers van Shell. „En zij bepalen nu of ze akkoord gaan en dus of de nieuwe cao definitief een feit is.”

De stakingen bij Moerdijk en Pernis trokken een flinke wissel op de productie en op geplande onderhoudsplannen. De acties zorgden er onder meer voor dat Shell ’force majeure’ verklaarde op de productie van chemieproducten in Moerdijk. Dat is een juridische term die oliebedrijven beschermt als ze door overmacht niet kunnen voldoen aan leveringsverplichtingen.