Nieuws/Financieel
3506364
Financieel

Topman Bayer krijgt vertrouwen commissarissen

Bayer-topman Werner Baumann

Bayer-topman Werner Baumann

Leverkusen - De raad van commissarissen van de Duitse chemiereus Bayer staat achter topman Werner Baumann. Dat bleek na een bijzondere vergadering van het toezichthoudende orgaan, dat bijeenkwam toen aandeelhouders tegen decharge van de bestuurder stemden. Maar die voelen zich nu genegeerd.

Bayer-topman Werner Baumann

Bayer-topman Werner Baumann

Krijgt een bestuur decharge, dan zijn de bestuurders persoonlijk niet verantwoordelijk te houden voor alles wat er gebeurd is in het voorbije jaar. Baumann kreeg slechts steun van 45 procent van de aandelenbezitters, de rest stemde tegen een decharge voor hem en de rest van het bestuur. Een dergelijke stemming is niet bindend, maar in het verleden hebben soortgelijke signalen van aandeelhouders Duitse topmannen de kop gekost.

Frustratie

Grote aandeelhouders van Bayer zijn nu gefrustreerd, aldus ingewijden. Zij zijn ontevreden met de steun van de commissarissen voor de topman en zijn strategie. Dat zou een signaal zijn dat het bedrijf de zorgen van investeerders niet serieus neemt. Naar verluidt willen zij dat de strategie opnieuw bekeken wordt, met mogelijk een opsplitsing van de onderneming tot gevolg. Andere beleggers zouden juist Baumann willen handhaven, omdat veranderingen in het bestuur juist het bedrijf uiteen zou kunnen laten vallen.

Risico

De chemiegigant nam onder leiding van Baumann onder meer de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto voor vele miljarden over. Sinds de samenvoeging van de twee bedrijven is er ongeveer 35 miljard euro aan marktwaarde verdampt. Dat hangt nauw samen met de golf van rechtszaken tegen het chemiebedrijf vanwege het onkruidverdelgingsmiddel Roundup uit de stal van Monsanto. Ze vragen zich af of het bestuur het risico dat dit middel voor het bedrijf zou vormen wel goed heeft ingeschat.