Nieuws/Financieel
3506878
Financieel

Commerzbank kijkt in herfst naar strategie

Hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt.

Hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt.

BERLIJN - Commerzbank gaat mogelijk in het najaar zijn strategie wat veranderen. Dit zou niets te maken hebben met de afgelopen week afgesprongen fusie met Deutsche Bank.

Hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt.

Hoofdkantoren van Deutsche Bank en Commerzbank in Frankfurt.

Dat zei topman Martin Zielke in een gesprek met de Duitse krant Handelsblatt, enkele dagen nadat een mogelijke fusie tussen het financiële concern en Deutsche Bank spaak was gelopen.

Dat is niet omdat er geen vertrouwen is in de huidige strategie, zo benadrukt de topman. In de herfst loopt de ,,gebruikelijke strategiecyclus'' af en zal worden bekeken of deze aangescherpt moet en kan worden. ,,We hebben nu een werkende strategie. De fusie met Deutsche Bank is niet onderzocht omdat we niet meer in deze strategie geloven'', aldus Zielke.

Wind in de rug

De bestuurder haalt ook goed nieuws uit de geklapte gesprekken met Deutsche Bank. ,,We krijgen veel steun van klanten en de solidariteit onder het personeel is groot. Dat geeft ons de wind in de rug en dat momentum willen we gebruiken'', aldus Zielke. ING-topman Ralph Hamers heeft het bestuur van Commerzbank en de Duitse politiek gepolst over hoe zij tegenover een eventueel samengaan van Commerzbank en ING staan, zo meldde De Telegraaf onlangs.

Verlossing

Een bod op Commerzbank heeft ING echter vooralsnog niet gedaan. Daarmee zou ING kunnen verkassen naar Duitsland, waar ze ’verlost’ zou zijn van het beloningsplafond voor bestuurders. Verder kan Duitsland een tweede belangrijke thuismarkt worden voor ING bij een samengaan met Commerzbank.

Ingewikkeld

Commerzbank en Deutsche Bank stopten vorige week hun gesprekken over een samengaan. Het samenvoegen van de twee grootbanken zou te ingewikkeld zijn. Ook speelden volgens de twee instellingen reorganisatiekosten en bijkomende kapitaaleisen een rol bij het besluit. Voor Commerzbank is een buitenlandse overname mogelijk. Ook het Italiaanse UniCredit interesse getoond in de tweede hypotheekverstrekker van Duitsland.