Nieuws/Financieel
3508407
Financieel

Anadarko gaat praten met Occidental

Houston - Het Amerikaanse Anadarko Petroleum gaat onderhandelen met olie- en gasconcern Occidental Petroleum om tot een mogelijke deal voor een overname te komen. Dat heeft het bestuur besloten. Eerder besloot Anadarko nog de handen ineen te slaan met branchegenoot Chevron.

Bronnen hadden al gemeld dat deze stap door Anadarko er aan zat te komen. Chevron bood recent 33 miljard dollar op Anadarko, exclusief schuld, en kreeg het bestuur van laatstgenoemde onderneming achter zich. Maar enkele dagen later overtroefde Occidental het overnamebedrag, met een voorstel van 38 miljard dollar. Het bestuur van Anadarko denkt dat dit bod zou kunnen leiden tot een ,,superieure deal'' ten opzichte van Chevron en gaat dus in gesprek.

Het bod van Occidental bedraagt 76 dollar per aandeel en bestaat uit contanten en aandelen. Het bedrijf uit Houston sprak zelf al van een financieel en strategisch ,,superieur bod'' vergeleken met het voorstel van Chevron van 65 dollar per aandeel. Als Anadarko stappen zet met Occidental, dan heeft Chevron nog de mogelijkheid om het bod te evenaren. Mocht een overname van Anadarko door Chevron uiteindelijk niet doorgaan, dan moet Anadarko een zogeheten break-upvergoeding betalen van 1 miljard dollar.