Nieuws/Financieel
3513208
Financieel

'Afwachtend begin voor Damrak'

Amsterdam - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk vrijwel vlak. Ook elders in Europa lijken de beurzen met kleine koersuitslagen te beginnen. Beleggers houden blik gericht op de Federal Reserve, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon zijn woensdag op 1 mei gesloten vanwege de Dag van de Arbeid.

De Europese chipsector staat mogelijk in de schijnwerpers, na voorzichtig positieve geluiden van technologiegigant Samsung over de marktomstandigheden in het tweede halfjaar. Samsung voorziet een aantrekkende vraag naar smartphones en chips, onder meer omdat voorraden bij klanten dan zijn weggewerkt.

Heineken liet weten een vorig jaar aangekondigde miljardendeal met de grootste bierbrouwer van China nu ook formeel te hebben afgerond. Er kan nu begonnen worden met het uitvoeren van de strategische samenwerking. De deal met China Resources Beer (CR Beer) kost Heineken in totaal omgerekend ruim 1,9 miljard euro, zo werd eerder al bekend.

Overtredingen

Beursintermediair Flow Traders en zakenbank InsingerGilissen hebben een boete van 100.000 euro gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vanwege het niet tijdig melden van transacties. Zowel Flow Traders als InsingerGilissen ontdekte en meldde de overtredingen zelf. Beide hebben bovendien hun werkwijze aangepast om herhaling te voorkomen.

Het Franse technologiebedrijf Thales zag de omzet afgelopen kwartaal dalen. In juni komt Thales met een nieuwe financiële prognose, waarin de overname van digitaal beveiliger Gemalto wordt verwerkt. Thales rondde recent de miljardenovername van dat bedrijf af. De notering van Gemalto op Beursplein 5 wordt op 29 mei beëindigd.

Boeken

In Madrid gaat de aandacht uit naar Banco Santander na een handelsbericht en in Londen opende Standard Chartered de boeken. Ook BP, Beiersdorf en Airbus kwamen met cijfers.

De Europese beurzen sloten maandag licht hoger. De AEX-index op Beursplein 5 klom 0,2 procent tot 568,01 punten en de MidKap kreeg er 0,7 procent bij op 820,27 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,2 procent omhoog. Ook Wall Street ging licht vooruit. De Dow-Jonesindex eindigde een fractie hoger op 26.554,39 punten. De brede S&P 500 en de Nasdaq klommen respectievelijk 0,1 en 0,2 procent en bereikten nieuwe recordstanden.

De euro was 1,1178 dollar waard, tegen 1,1166 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 63,41 dollar. Brent kostte 0,2 procent minder en werd verhandeld voor 71,88 dollar per vat.