Nieuws/Financieel
3520631
Financieel

Nouryon rekent op verdere groei

Amsterdam - Nouryon, de voormalige speciaalchemietak van AkzoNobel, verwacht dit jaar verdere groei te behalen. Volgens topman Charlie Shaver profiteert het bedrijf van een betere productmix en gunstige grondstofprijzen.

In 2018 kwamen de opbrengsten uit op dik 5 miljard euro. Dat is 2 procent meer dan in 2017. ,,We verwachten de lage eencijferige omzetgroei in 2019 voort te zetten'', stelt Shaver in een handelsbericht.

Ook de prognose voor het bedrijfsresultaat is volgens hem positief, onder meer geholpen door besparingsprogramma bij Nouryon. Het aangepaste ebitda-resultaat van het concern groeide vorig jaar met 4 procent aan tot bijna 1,1 miljard euro. De winstmarge verbeterde tot 21,1 procent, van 20,6 procent een jaar eerder.

Aandeelhouders tevreden houden

Het bedrijf slaagde er onder meer in om de productie van zogeheten Expancel-microsferen in het Zweedse Sundsvall op te krikken. Dat zijn minuscule plastic balletjes die bij verhitting veel groter worden. Daarnaast werd de productiecapaciteit voor dicumylperoxide in het Chinese Ningbo verdubbeld.

AkzoNobel verkocht zijn speciaalchemietak vorig jaar voor ruim 10 miljard euro aan investeerder Carlyle, dat samen optrok met het Singaporese GIC. De stap was bedoeld om aandeelhouders tevreden te stellen. Zij begonnen eerder te morren toen Akzo toenaderingen van het Amerikaanse PPG om het hele bedrijf in te lijven, afwees. Wereldwijd werken er zo'n 10.000 mensen bij Nouryon.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop