Nieuws/Financieel
3521723
Financieel

Klaverblad stoot levensverzekeringen af

Directeur Peter Paul Barth zit niet stil. Klaverblad reorganiseert en verkoopt de leventak.

Directeur Peter Paul Barth zit niet stil. Klaverblad reorganiseert en verkoopt de leventak.

Zoetermeer - Klaverblad verkoopt z’n levensverzekeringstak aan Lifetri, een verzekeringstak waar private equityfonds TPG achter zit. De Zoetermeerse verzekeraar wil zich focussen op schade- en inkomensverzekeringen.

Directeur Peter Paul Barth zit niet stil. Klaverblad reorganiseert en verkoopt de leventak.

Directeur Peter Paul Barth zit niet stil. Klaverblad reorganiseert en verkoopt de leventak.

Dat maakt Klaverblad woensdagmiddag bekend, nadat ze op dezelfde dag overeenstemming hebben bereikt met Lifetri Groep. Volgens Peter Paul Barth, algemeen directeur van de verzekeraar, kan Klaverblad zich na een verkoop beter focussen. „Op deze manier kunnen we de kwaliteit van onze producten en dienstverlening aan onze klanten en assurantieadviseurs verder verbeteren.” Ook spelen volgens Barth de lage rentestand, lange termijnzekerheden voor polishouders en de omvang van de portefeuille een belangrijke rol bij de keuze.

’Lifetri past bij ons’

Dat Klaverblad bij Lifetri uitkomt, komt volgens Barth omdat ’die bij ons past en waar onze klanten, assurantieadviseurs en medewerkers net zo goed af zijn als bij ons’. Lifetri is in september 2018 opgericht voor Nederlandse verzekeringsactiviteiten van TSSP (een investeringsplatform van private equityfirma TPG, dat ook op Vivat aast). Lifetri kocht eerder uitvaartverzekeraar Nuvema van het geplaagde Conservatrix en wil verder groeien in Nederland en België, onder meer door overnames.

De leventak heeft 330.000 klanten en een premievolume van ongeveer 63 miljoen euro. Met de activiteiten zullen 17,5 fte aan medewerkers meeverhuizen naar Lifetri. Klaverblad en Lifetri doen geen uitspraken over het bedrag dat betaald wordt voor de overname. De deal is nog niet helemaal rond, toezichthouders moeten hem nog goedkeuren.

’Past bij ambitie’

Lifetri is gelukkig met de overname die past bij de ambitie van het jonge bedrijf, zegt ceo Philippe Wits (voormalig directeur Leven bij ASR). „Deze portefeuille biedt ons de benodigde productdiversificatie en de basis die we zoeken om klanten beter te kunnen bedienen.” Volgens Wits kan Lifetri zorgen voor voldoende reservekapitaal om de huidige lage rente-omgeving te doorstaan. Lifetri stelt blij te zijn met het aantrekken van de Klaverblad-medewerkers. „Wij kunnen de ervaren medewerkers een goede rol bieden in onze groeistrategie.”

Reorganisatie aanstaande

Klaverblad is een middelgrote verzekeraar die voor een grote reorganisatie staat. Een kwart van het personeel (ongeveer 450 medewerkers) verliest in de komende drie jaar z’n baan. Volgens de verzekeraar heeft dit vooral te maken met een automatiseringsslag en een poging om kosten net zo laag te houden als de concurrentie. „De reorganisatie heeft niets te maken met de solvabiliteit of de winstgevendheid”, zei Barth begin April in een Telegraaf-interview. De werknemers die hun baan zullen verliezen weten dit nog niet.

Verkoop niet uit geldzorgen

Ook in het verkoopbericht wil Barth benadrukken dat er geen financiële onrust is in Zoetermeer. „De eerder aangekondigde reorganisatie en deze verkoop komen voort uit strategische keuzes die ons in staat stellen om als toekomstbestendige verzekeraar te focussen op de wensen van onze klanten en assurantieadviseurs en op een gezonde groei in schade- en inkomensverzekeringen. Zoals te zien is in de jaarcijfers die we onlangs publiceerden, staat Klaverblad er uitstekend voor.”