Nieuws/Financieel
3524023
Financieel

Fed houdt rente onveranderd

Washington - De rente in de Verenigde Staten blijft onveranderd. Dat meldde de Federal Reserve in de VS na afloop van zijn tweedaagse beleidsvergadering. Kenners hielden er al rekening mee dat de rente door de koepel van centrale banken in de VS op 2,25 tot 2,5 procent zou worden gelaten.

De Fed herhaalde zijn oproep geduld te houden ten aanzien van eventuele renteverhogingen. Bij het vorige rentebesluit eind maart gaf Fed-voorzitter Jerome Powell al aan dat de rente dit jaar naar alle waarschijnlijkheid niet meer wordt verhoogd. Volgend jaar volgt waarschijnlijk één rentestap.

In een toelichting op het rentebesluit zei Powell dat de inflatie momenteel laag is door tijdelijke effecten. Verder zei hij dat de Fed niet bevooroordeeld is ten aanzien van een renteverhoging, of juist een -verlaging.

De Fed koos vorig jaar nog duidelijk voor een beleid om de rente stapje voor stapje te verhogen. De laatste rentestap was echter in december. President Donald Trump uitte herhaaldelijk forse kritiek op het almaar opkrikken van de rente, omdat dit volgens hem slecht zou zijn voor de economie. Hij pleitte in aanloop naar dit rentebesluit openlijk voor een renteverlaging.

De centrale bankiers erkennen dat de Amerikaanse economie er nu goed voorstaat, maar wezen ook op de zwakke inflatie. In de vrijgegeven notulen van de beleidsvergadering waren geen aanwijzingen te vinden of de eerstvolgende rentestap een verhoging of een verlaging zal zijn, noch of er bij de volgende beleidsvergadering in juni überhaupt een stap hoeft te worden verwacht.

De Fed sleutelde wél een beetje aan een van de andere rentetarieven, namelijk die voor overtollige reserves. Dat tarief ging van 2,40 procent naar 2,35 procent.