Nieuws/Financieel
3524368
Financieel

Wall Street lager na rentebesluit

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met kleine verliezen de dag uitgegaan. De Federal Reserve verraste niet met een rentestap, maar na opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell zakten de beursgraadmeters in het rood. Bij de bedrijven stal Apple de show na sterke kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 26.430,14 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2923,73 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,6 procent tot 8049,64 punten.

Powell zei in een toelichting op het rentebesluit dat de inflatie momenteel laag is door tijdelijke effecten. Verder zei hij dat de Fed niet bevooroordeeld is ten aanzien van een renteverhoging, of juist een -verlaging. President Donald Trump heeft herhaaldelijk aangedrongen op steun voor de economie door de Fed.

Apple

Apple werd door beleggers beloond met een plus van 4,9 procent. De techreus kijkt vol vertrouwen vooruit, ondanks de grootste dip ooit in de verkoop van iPhones. Ook gaat Apple via een inkoopprogramma 75 miljard dollar teruggeven aan de aandeelhouders.

De groei van de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie zwakte volgens onderzoeksbureau ISM flink af. Dat duidt op zorgen over de effecten van de aanhoudende handelsoorlog. Loonstrookverwerker ADP stelde daarnaast vast dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven afgelopen maand aanzienlijk sterker is gegroeid dan een maand eerder.

KFC en Pizza Hut

Fastfoodconcern Yum Brands, het bedrijf achter ketens als KFC en Pizza Hut, verwelkomde de voorbije maanden meer klanten in zijn restaurants, maar leverde 2,4 procent in. Verder kwamen onder meer Apothekersconcern CVS Health (plus 5,4 procent), brouwer Molson Coors (min 7,5 procent), navigatiespecialist Garmin (min 6,6 procent) en hotelconcern Hilton (plus 6,5 procent) met cijfers.

De euro was 1,1197 dollar waard, tegen 1,1246 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de beurs in Londen, de enige van de grote beurzen in Europa die geopend was. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 63,58 dollar. Brent kostte 0,1 procent meer en werd verhandeld voor 72,11 dollar per vat.