Nieuws/Financieel
3525101
Financieel

Oplaadbare batterij auto opeens goedkoper

De prijs van herlaadbare batterijen, die een derde van elektrische auto’s uitmaken, gaat in hoog tempo achteruit. Dat is af te leiden uit de daling van de prijzen van lithium en kobalt die de stroom geleiden.

Lithium is dit jaar 30% goedkoper geworden, kobalt verloor recent bijna 70% vanaf de recente piek gerekend. De afgelopen jaren schoten de prijzen van deze grondstoffen juist omhoog.

De daling van deze groothandelsprijzen betekent dat elektrische auto’s goedkoper kunnen gaan worden. In de bekendste batterijauto Tesla S, met een gewicht van ruim 2000 kilo, gaat zo’n 500 kilo gewicht op aan de batterij die zo’n $10.000 kost.

De oorzaak van de daling ligt vooral in China: dat bracht subsidies voor batterijauto’s terug en drukt de vraag naar de grondstoffen. China zet vol in op elektrificatie in zijn grote steden van het autoververkeer om de smog te beperken.

Producenten zoals de aan het Damrak genoteerde metalenleverancier AMG en het Belgische Umicore moesten een winstwaarschuwing uitsturen. ING haalde AMG direct van de favorietenlijst.

Het aandeel van AMG zakte donderdag, nadat het zijn jaarprognose voor het bedrijfsresultaat had verlaagd van $200 naar $150 miljoen, met 11% op de beurs.

Zijn marktprijzen voor tantalium, chroom, silicium en spodumeen vielen aanzienlijk terug. Het tarief voor vanadium viel enorm terug in het afgelopen kwartaal: een halvering over de eerste vier maanden van 2019.

Maar AMG stelt in het jaar erna zijn resultaat van $200 miljoen naar $350 miljoen te kunnen vergroten.

Meer van zulk financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.