Nieuws/Financieel
3526091
Financieel

Centrale banken hamsteren goud

Centrale banken slaan wereldwijd meer goud in. Die aankopen, vooral in China en Rusland, leiden tot 7% meer vraag naar het edelmetaal dat meestal als vluchtheuvel in crises dient.

Die toename blijkt uit recente cijfers van de World Gold Council, de grootste brancheorganisatie van grote goudhandelaren.

De toename is de sterkste sinds 2013. Het rapport bevestigde woensdag de trend die goudhandelaren al enige tijd bij overheden zien.

De groei op jaarbasis leunt op een relatief zwak eerste kwartaal van 2018: de vraag vanuit juweliers, particulieren en centrale banken daalde toen tot een driejaars dieptepunt bij 984 ton goud.

De aankopen van het edelmetaal komen op een wereldwijde reservevoorraad die is aangegroeid tot 145 ton goud.

Fikse instroom etf

Ook beleggingen in trackers die de goudwaarde op de beurs proberen te volgen namen toe. De kwartaalinstroom van geld in de zogeheten etf-beleggingen steeg met 49% in de eerste drie maanden van dit jaar, afgezet tegen 2018.

Sinds ook exchange traded products in 2016 op de markt kwamen die leunen op fysiek goud, zijn aankopen niet zo groot geweest.

Het jaarlijkse huwelijksseizoen in India liet de vraag naar juweliersgoud wederom oplopen, aldus de World Gold Council, in totaal ging er 530 ton goud doorheen.

De afgekoelde smartphonesmarkt liet zich duidelijk voelen bij de aankopen van industrieel goud voor compnenten: met 79,3 ton goud was de vraag in drie jaar niet zo slecht bij producenten die de elektronica en led-verlichting leveren.

Meer van zulk financieel nieuws via je mail? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.